A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar fiatalok állhattak a dobogó tetejére

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium „Team Europe” nevű csapata nyerte meg a First Global Challenge robotikai verseny fődíját. A Washingtonban megrendezett, 15 és 18 év közötti fiataloknak meghirdetett informatikai versenyre a világ minden tájáról, összesen 163 csapat nevezését fogadták el.

A washingtoni helyszínen az országok képviselőit közös csapatokba sorsolták össze, így másokkal közösen dolgozva kellett feladatokat megoldaniuk. Az idei verseny feladata is egy nagy globális kihíváshoz kapcsolódott, nevezetesen hogy tiszta ivóvízhez biztosítsanak hozzáférést, amit az épített robotokkal kellett kivitelezni.

A győzelmet megszerző diákok: Fey Mihály, Hervay Bence, Kurucz Márton, Martinák Zalán, Molnár-Sáska Zsófia, Umann Dávid voltak. A csapat mentora Karsai Zsuzsa műhelyvezető, a segítőtanár Koren Balázs.

„A Fazekas Robotika műhelye 14 éves múltra tekint vissza. 2003-ban indult azzal a céllal, hogy tanulóink részt vegyenek az FLL (FIRST Lego League) által szervezett nemzetközi robotikai csapatversenyen. A versenyen való sikeres szereplés és a gyerekek lelkesedése arra ösztönözte az iskolát, hogy bekapcsolódjon ebbe a nemzetközi mozgalomba, és a 2004-es évtől kezdődően megrendezte - Magyarországon először – a Budapesti regionális fordulót. Ebben az évben az FLL verseny tatabányai regionális fordulójából a csapat továbbjutott a közép-európai elődöntőbe. Legújabb pályamunkájuk egy robot flipper, mellyel a középiskolásoknak kiírt Országos Mobilrobot Programozási Csapatverseny döntőjébe jutottak”. – olvasható a KockaKobak oldalán.

 

Források:

Magyar diákok nyerték az amerikai robotépítő verseny fődíját – itcafe.hu – 2017. július 20.
Fazekas Roboteam – First Global Challenge – kockakobak.hu
 

Kép forrása: http://oneappsgroup.com/tag/first-global-challenge/