A szellemi tulajdon védelme
 

Egy növénybiológus és egy kutatóorvos kapta A nőkért és a tudományért ösztöndíjat

A A A    Nyomtatható verzió

A rangos elismerést idén Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri.

Tóth Szilvia Zitaa C-vitamin termelését, sejten belüli szállítását és raktározását, valamint növényekben betöltött szerepeit vizsgálja. Kutatásai jelentős mértékben hozzájárulhatnak magas C-vitamin tartalmú zöldség- és gyümölcsfajták előállításához, ami táplálkozástudományi, mezőgazdasági és élelmiszeripari szempontból is nagy jelentőséggel bírna. Kutatásai során csoportjával azt is felfedezte, hogy a C-vitaminnak jelentős szabályozó szerepe van a zöldalgák hidrogéntermelésében. A nevéhez köthető szabadalom által a biohidrogén-termelés akár ipari méretekben is megvalósulhat.

Wohner Nikoletta vérzékenységgel járó von Willebrand betegség vizsgálata közben tett fontos felfedezéseket, miszerint a betegség kialakulásáért részben egy olyan receptor a felelős, amely egy fontos véralvadási faktor mutációit a vérből kivonja, meggátolva ezzel az alvadást. A kutatásból kiderül, hogy a receptor gátlása fontos előrelépést jelentene a vérzékenység kezelésében. A vizsgálatok kitértek a trombózist okozó vérrögök összetételére is, Wohner ezen összetevők hatásainak vizsgálatában ért el jelentős eredményeket, amelyek a későbbiekben segíthetik a trombózis gyógyítását. – olvasható az innoportal oldalán.

A „L’oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért” programot tizenöt évvel ezelőtt hirdették meg először Magyarországon. Az ösztöndíj célja, hogy a fiatal tudós nőket és kutató szakembereket kiemelkedő és gyakorlatba vehető tudományos eredmények elérésére serkentse, továbbá ösztönözze és előmozdítsa a magyar nők helyzetét a tudományos és kifejezetten kutatói pályán, a legkülönbözőbb kutatási területeken.

Az ösztöndíjprogram által nyújtott lehetőségeken keresztül ezek a fiatal, tehetséges nők fejleszthetik képességeiket és a tudomány, illetve a kutatói pálya nagyköveteivé válhatnak.

 

Forrás:

Kihirdették A nőkért és a tudományért magyar ösztöndíj idei díjazottjait – innoportal.hu – 2017. szeptember 29.

Kép forrása: http://www.loreal.hu/csr-%E2%80%93-t%C3%A1rsadalmi-felel%C5%91ss%C3%A9gv%C3%A1llal%C3%A1s/l%E2%80%99or%C3%A9al-%E2%80%93-unesco-a-n%C5%91k%C3%A9rt-%C3%A9s-a-tudom%C3%A1ny%C3%A9rt