A szellemi tulajdon védelme
 

Négy ígéretes magyar kutató nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council-ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC elsődleges célja, hogy fokozzák az európai kutatás dinamizmusának, kreativitásának és kiválóságának előmozdítását. A programban a kutatók által javasolt kutatási projekteket támogatják, melynek lényege az egyedülálló kutatócsoportok által végzett felderítő kutatás támogatása a tudomány és technológia minden területén, mely magába foglalja a mérnöki, társadalmi és humán tudományokat is.

A Consolidator Grant a már önálló kutatócsoporttal és független kutatási programmal rendelkező, de még annak megszilárdításán dolgozó kutatóknak szól. Pályázni kiemelkedő felfedezést vagy tudományos áttörést ígérő, megvalósítható kutatási tervvel lehet, maximum 2 millió euró támogatásra legfeljebb ötéves kutatási tervvel.

Az idei Consolidator Grant pályázaton a négy kutató öt évre szóló, egyenként 2 millió eurós támogatást nyert. Egry Gábor történész a Politikatörténeti Alapítvány és Intézetből, míg Makara Judit és Szabadics János idegtudósok, illetve Pete Gábor matematikus a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózatából pályáztak és nyerték el a támogatást:

A Consolidator Grantre idén 2538 kutatási terv érkezett, a bírálóbizottság ezek 13%-át, vagyis 329 tervet talált támogatásra méltónak. Magyarország az ERC pályázatok terén kiemelkedően teljesít az EU13 régióban: az utóbbi 10 évben az összes grant 40%-át Magyarországon dolgozó kutatók szerezték meg.

 

Forrás:

Három akadémiai kutató nyert az European Research Council Consolidator Grant pályázatán – mta.hu – 2017. november 28.

Kép forrása:  http://mta.hu/mta_erc/az-erc-palyazatok-eddigi-magyar-eredmenyei-106281