A szellemi tulajdon védelme
 

Szegedi születésű, volt BME-s hallgató is díjazottja a NASA egyik versenyének

A A A    Nyomtatható verzió

Varga Soma is tagja annak a három főből álló, müncheni mérnökhallgatók alkotta csapatnak, amely győztesként került ki a NASA – által minden évben megrendezett – Design Challenge repülőgép tervezői versenyére. Most volt először példa rá, hogy a megmérettetésen európai csapat is részt vehetett. 

A verseny feladata a lakott területek zajterhelésének és a repülőgépek károsanyag-kibocsátásának csökkentése volt.

A NASA mérnökei, a három fiatal mérnökhallgató diák – a magyar Varga Soma, az osztrák Daniel Metzler és a német Christian Decher – koncepcióját elismerve választotta ki munkájukat győztesnek. A fiatalok egy felsőszárnyas, csupán egyetlen gázturbinás hajtóművel ellátott, 300 utas befogadására képes „Urban Liner” repülőgépet terveztek.

Innovatív megoldásukkal a NOx (nitrogén-oxid) kibocsátást 80%-kal, az üzemanyag igényt 60%-kal tudták csökkenteni: „…….a szárnytőbe integrált 2-2 és a farok részben elhelyezett további 2 elektromos hajtóművel a felszállás, az emelkedés és végül a leszállás teljesen hibrid üzemben működik, így elegendő volt egyetlen, az utazó üzemmódra optimalizált megnövelt méretű gázturbina. A kompozit anyagokkal elérhető felületi minőség következtében lehetőség van a szárnykörüli áramlás lamináris állapotának hosszabban történő fenntartására, amely következtében jelentősen csökken a szárny ellenállása. A jelentősen szélesebb és megnövelt kapacitású törzsrész mintegy 20%-ban maga is hozzájárul a felhajtóerő képzéséhez. A csökkentett méretű és nagyban integrált farok rész az ellenállás szempontjából káros felületet hivatott csökkenteni, továbbá mint egy védőfal hivatott tompítani a gázturbinás hajtóműből származó zajterhelést. A rés nélküli fékszárnyak és az elhagyott orrsegédszárny is a le- és felszálláskor keletkező zajterhelést csökkenti.” – olvasható a sikertortenetek.hu oldalán.

A versenyre jelentkezett csapatok többnyire 6-8-12 személyből álltak, míg Somáék mindössze  három fővel alkották meg a csapatot, így  munkájuk során mindenkinek mindenbe bele kellett dolgoznia. Soma az aerodinamikai részt dolgozta ki önállóan, így a formaadás, a külső megjelenés megtervezésében vállalt oroszlánszerepet a fejlesztés során.

Varga Soma előadója lesz 2018. április 4-én a Budapest Akváriumban zajló SMART 2018 konferenciának, ahol repülőgép témában sok érdekes és változatos dolgot tudhatnak meg az érdeklődők.

 

Források:

A NASA díjazott diákötlete – sikertortenetek.hu – 2017. november 29.

Így lehet megnyerni Szegedről a NASA dizájn versenyét –  https://www.smartconference.co/hirek/igy-lehet-megnyerni-a-nasa-dizajn-versenyet – 2018. január 14.

Kép forrása: https://www.nasa.gov/