A szellemi tulajdon védelme
 

Speciális sportruhát fejlesztenek a Budapesti Műszaki Egyetem kutatói

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) – nemzetközi kutatócsoport tagjaként – a futók teljesítményét növelő sportruha kifejlesztésében vesz részt.

A projekt kapcsán a BME kutatócsoportja mozgás-,  anyag- és a ruházatfiziológiai elemzéseket végez. Ezek speciális laboratóriumi felszereléseket, sajátos körülményeket igényelnek, ezért a magyar kutatók együttműködésbe kezdtek a szlovéniai Maribori Egyetemmel, ahol a professzionális ruházatfiziológiai mérések elvégzésére alkalmas klímakamra áll rendelkezésre. 

A projektben részt vevő magyar és szlovén kutatók, vizsgálataik során, a mért és a számított mozgásjellemzők matematikai-statisztikai módszerek elemzésével és a ruházatfiziológiai mérésekkel olyan rejtett összefüggéseket tárhatnak fel, amelyek elősegítik majd az ideális sportolói felszerelés megalkotását.

A résztvevő szakértők a kétéves tudományos projekt végére minél részletesebben szeretnék feltérképezni a vizsgált sportruházatok adottságait, hogy egyben javaslatot tegyenek egy ideális mez-összeállításra is.

 „A megfelelő anyagösszetételű és kialakítású viselet hatással lehet a futók teljesítményére: a bőrfelület páratartalma, a testfelület hőmérséklete, a szívritmus és a légzés állandó szinten tartása biztosabb és kiegyensúlyozottabb eredmények eléréséhez segítheti hozzá az összeállítás viselőjét” – olvasható a BME oldalán.

 

Forrás:

A futók teljesítményét növelő sportruha kifejlesztését segíti a BME kutatása – bme.hu – 2018. február 08.

Kép forrása: https://www.bme.hu/mediakit-arculati-elemek