A szellemi tulajdon védelme
 

Új űrtechnológiai tesztlabort hoztak létre

A A A    Nyomtatható verzió

Magyarország Európai Űrügynökséghez csatlakozása, a civil űripar erősödése, illetve a mikroműholdak világának robbanásszerű fejlődése egyre több űrtechnológiai teszt elvégzését teszi szükségessé. Ezen igények kiszolgálására jött létre egy új, űrkutatási fejlesztő laboratórium és tesztlabor az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjában.  Itt a műholdtesztelés szinte teljes folyamatát el lehet végezni, mivel az űrtechnikai eszközöket csak szigorú tesztelést követően lehet az űrbe küldeni.  A tesztlabor létrehozásával a magyar űrkutatás szereplői maximálisan meg tudnak felelni a nemzetközi űrkutatás egyre változó és egyre erősebb kihívásainak.

Az európai színvonalú, új magyar űrtesztlaborban szinte minden egy helyen megtalálható, egy helyen megvalósítható a tesztelés több fázisa, és a szereléseket is megfelelő körülmények között lehet elvégezni. Emellett új szolgáltatásként az intézetben az űrhajósokra és a technológiára is veszélyes kozmikus sugárzásról komplex sugárzási analízist is tudnak majd készíteni.

„A tesztlabor egy csaknem pormentes légterű szoba, a tisztatér köré épül, ahol az Európai Űrügynökség által megkövetelt körülmények között vizsgálhatják és szerelhetik a készülő műholdakat. A tisztatér szomszédságában a felbocsátás viszontagságait szimuláló nagy teljesítményű rázópad, valamint az űr körülményeit visszaadó termovákuumkamra és klímaszekrény üzemel.

A termovákuum tesztlaborban az űreszközöket nagy vákuum és szélsőséges hőmérsékleti viszonyok esetére vizsgálják a tesztberendezésekkel. A vibrációs laborban pedig egy nagy teljesítményű rázógép segítségével a felbocsátás során fellépő erőket szimulálják. Hibás működés esetén a vizsgált űreszköz visszavihető a tisztatéri környezetbe, ahol ismét szétszerelhető és a hiba forrása kereshető”. – olvasható a portfolio.hu oldalán.

 

Forrás:

Új űrtechnológiai tesztközpontot adtak át Budapesten – portfolio.hu – 2018. március 27.

Kép forrása: https://www.kfki.hu/