A szellemi tulajdon védelme
 

A Szellemi Tulajdon Világnapja – április 26

A A A    Nyomtatható verzió

Minden évben április 26-án van a Szellemi Tulajdon Világnapja, melynek megünneplését a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2000 októberében határozta el. Különösen jelentős szerepet töltenek be a szellemi tulajdonjogok és iparjogok a gazdasági életben, a Világnapnapnak az a célja, hogy minél többen megismerjék – a sokszor a háttérben húzódó – szellemi tulajdon kitüntetett szerepét a gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődésben egyaránt. A világ iparjogvédelmi és szerzői jogi hatóságai változatos programokkal, rendezvényekkel hívják fel minderre a társadalom figyelmét.

Ezen a napon ünneplik tehát a világ társadalmi fejlődéséhez és a haladáshoz meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotókat, feltalálókat és művészeket, valamint azokat az intézményeket és szakembereket, akik kiemelt gondossággal foglalkoznak a szellemi javakkal.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) idén a női innovátorokat állítja az ünnep középpontjába. Ehhez kapcsolódik ez évi, alábbi mottójuk is: „A változás előmozdítói: kreatív és innovatív nők”.

Mottójukhoz kapcsolódóan inspiráló, kreatív nőkkel készítettek videókat, melyek a WIPO YouTube csatornáján megtekinthetők.

Egy másik nagy szervezet, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) szintén készített egy rövid kisfilmet a Világnaphoz kapcsolódóan, melyek a YouTube csatornán az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=Pqfm9j_KXKo&list=PLw3uQq2SODPgd8HlN5JJepi21jPSMO0p6&index=17  tekinthetők meg.

Világnapi üzenetük: „Védd megfelelően a szellemi tulajdonod, hogy utána megoszthasd az egész világgal”.

Források:

A WIPO világnapi üzenete – sztnh.gov.hu – 2018. április 26.
Az EUIPO világnapi üzenete – sztnh.gov.hu – 2018. április 26.

Kép forrása: http://www.wipo.int/portal/en/index.html