A szellemi tulajdon védelme
 

A legjobb hazai fenntartható kezdeményezéseket díjazta az E.ON

A A A    Nyomtatható verzió

Az energiavilág Oscar-díjának is nevezett Energy Globe díjjal a kiemelkedően okos, fenntartható megoldásokat díjazzák. Az E.ON támogatásával zajló Energy Globe Magyarország a fenntarthatóság és az energiatudatosság egyik legjelentősebb nemzetközi versenyének hazai fordulója, melyre azokat az innovatív kezdeményezéseket várják, amelyek bizonyítják, hogy érdemes tenni a fenntartható, élhető holnapért.

Az idén összesen öt kategóriában várták a pályázatokat: Vállalkozás, Önkormányzat, Jövő generációja, Épület, Egyéni kezdeményezés és Ötlet.

A nyertesek

„A „Jövő generációja” kategóriában a Katica Tanya zöldenergiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontjára esett a közönség választása. Kizárólag olyan programokat ajánlanak, amelyek nem igényelnek energiát, vagy ha igen, akkor azt 100 százalékban megújuló energiával fedezik.

Az „Épület” kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyert. A főváros XIII. kerületében található intézményben a fokozott hőszigetelés, a hővisszanyerős szellőzés, a fény- és jelenlétérzékelős LED-világítás mind a gyerekek és pedagógusok komfortérzetét szolgálja, ugyanakkor azt is eredményezi, hogy energiafogyasztása mindössze egytizede, mint egy hasonló intézményének.

Az „Egyéni kezdeményezés” kategóriát a közönség szavazatai alapján Burgmann Nóra „Zöld Matek” nevű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja nyerte meg. A gyerekek az ingyenesen elérhető oldalon valós adatokkal számolnak, és hétköznapi környezetvédelmi problémák megoldásán gondolkodnak, a tervezők szerint így szinte észrevétlenül tanulják meg, hogyan élhetnek a jövőben fenntarthatóan. Ezt a díjat D. Tóth Kriszta adta át.

Az „Ötlet” kategória győztesét a zsűri választotta ki. A VR-COM nevű start-up csapat nyert KonvekPRO termékükkel, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, így azok vezérelhetővé válnak bármilyen modern digitális eszközzel. Az ő nyereményük egy egyedülálló nemzetközi üzletfejlesztési, mentorálási programmal járó tréning a düsseldorfi E.ON :agile accelerator-ben.

A „Vállakozás” kategória győztese az ÖMKi, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet on-farm kutatási hálózata a növényvédőszerek kiváltásában ért el kimagasló eredményeket. A hazai ökológiai gazdaságokban megvalósítható innovatív kísérletek életszerű helyzetekben mutatják be a gazdaságoknak a működési modellt. Így illeszkedik a program a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját a résztvevő gazdaságokkal közösen alakították ki a kutatók, ezért is lehetett ennyire sikeres ez a program.

A zsűri különdíjat adott az Europalánta Egyesületnek Bábos öko-mesekuckó óvodásoknak című kezdeményezésük elismerésére, amely a legkisebbek környezettudatos nevelését óvodákkal együttműködve, középiskolás mentorok bevonásával valósítja meg.” – olvasható a wmn.hu oldalán.

A verseny fődíjasa, a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda lett, elismerésüket az ökotudatos „REBORN HOME” elnevezésű projektjükkel nyerték el.

 

Forrás:

A Legapróbb dolgokkal a legnagyobb változást – Ezek most a legmenőbb Magyar Zöld Kezdeményezések – wmn.hu – 2018. május 08.

Kép forrása: http://www.digitalhungary.hu