A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók egy új membránfehérjére bukkantak

A A A    Nyomtatható verzió

Az MTA TTK Enzimológiai Intézetében Sarkadi Balázs és Homolya László vezetésével, valamint az Országos Reumatológia és Fizioterápiás Intézetben Poór Gyula vezetésével dolgozó kutatócsoportok egy új membránfehérjére bukkantak. Az ABCG2 nevet viselő fehérje az ABC transzporterek népes családjába tartozó, a sejtek külső felszínén elhelyezkedő membránfehérje.

Vizsgálatuk során kimutatták, hogy az ABCG2 fehérje és variánsainak elsődleges szerepe van a köszvény kialakulásában és az általános gyógyszeranyagcserében is kiemelkedően fontos kutatási területté vált. A magas húgysavszint az ízületekben felhalmozódó húgysavkristályok miatt köszvényt, az ízületek fájdalmas, gyulladásos betegségét okozza. A húgysav is az ABCG2 fehérje által transzportált egyik káros anyag, amelyet a fehérje a vesén és a beleken keresztül távolít el a szervezetből.

A kutatócsoportnak ezt az eddig nem ismert, új mutációt egy új, saját fejlesztésű módszerrel sikerült azonosítani. Ez a módszer az ujjbegyszúrást követő rövid analízis, ami a betegségekre való hajlam és a gyógyszerek káros mellékhatásainak előrejelzésére is alkalmas.

Forrás:

A rák és a köszvény kezelésében is segítséget jelenthet magyar kutatók új eredménye – mta.hu – 2018. május 11.

Kép forrása: https://www.mtmt.hu/magyar-tudomanyos-akademia-es-kutatointezetei