A szellemi tulajdon védelme
 

Neutronkutató labor épül Martonvásáron

A A A    Nyomtatható verzió

A Fejér megyei Martonvásáron – a világon egyedülálló – neutronkutató laboratórium épül, amely sokkal gyorsabb, nagyobb biztonsággal és lényegesen kisebb költségekkel lesz üzemeltethető, mint a ma használatos kutatóreaktorok.

A neutronforrást a kutatók által használt berendezés, az ipar ma még csak minimális mértékben alkalmazza, ez azonban a közeljövőben változni fog, anyaganalízisre és képalkotásra az építőipar, a gépipar és az autóipar lehet majd a fő felhasználója.

Amerikában és Japánban is vannak hasonló berendezések, de mint minden kutatóreaktorban a neutronforrásokat ott is hasadóanyaggal hozzák létre, ami drága. Martonvásáron nem fognak használni hasadóanyagokat, a berendezés Mezei Ferenc akadémikus professzor, Széchenyi-díjas részecskefizikus három találmányára épül.

A beruházás teljes költsége 1,55 milliárd forint, melyből 1,291 milliárd forintot a pályázati források tesznek ki. Az új csarnok alapterülete 800 négyzetméter lesz, amely várhatóan 2018. őszére készül el. Az első üzempróbákra 2020. nyarán kerülhet sor.

A nagyszabású beruházás megvalósításában a szupertükrös neutronvezetők gyártásában világhíres Mirrotron Kft., partnerével az MTA Energiatudományi Kutatóközponttal közösen vesznek részt.

 

Forrás:

A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ NEUTRONKUTATÓ LABOR ÉPÜL MARTONVÁSÁRON 1,8 MILLIÁRD FORINTBÓL – magyaridok.hu – 2018. június 08.

Kép forrása: https://www.dreamstime.com/