A szellemi tulajdon védelme
 

Lezajlott a Falling Walls Lab magyarországi előválogatója

A A A    Nyomtatható verzió

A Tudományos és innovációs verseny – Falling Walls – nyilvános döntőjére 2018. június 12-én került sor a BME Központi épület dísztermében.

Havlik Károly, a budapesti Semmelweis Egyetem mesterszakos orvostanhallgatója, a cukorbetegek számára kifejlesztett applikációjával nyerte meg a nemzetközi verseny nemzeti fordulóját. Az applikáció az inzulin-kezelt cukorbetegeknek segít vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában, az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat analizálva képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását.

A második helyezett Fülöp Ádám (BME) vak és gyengénlátó embereknek kifejlesztett olvasó szerkezetet mutatott be, amely segítségével az írott szöveg Braille-írássá konvertálódik, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét. 

A harmadik helyen végzett Dávid Bálint (BME) projektje témájául a laparoszkópia forradalmasítását választotta, a szerkezetnek köszönhetően a sebész műtét közben információkat kap a beteg állapotáról, és ez megkönnyíti a megfelelő beavatkozás kiválasztását.

A nemzeti forduló első helyezettje, Havlik Károly 56 ország mintegy 200 versenyzőjével küzd majd meg a berlini Falling Walls konferenciához kapcsolódó nemzetközi innovációs verseny döntőjében.

 

Forrás:

A Semmeilweis Egyetem hallgatója nyerte a Falling Walls Lab innovációs verseny nemzeti fordulóját. – weborvos.hu – 2018. június 12.

Kép forrása: https://www.falling-walls.com/lab