A szellemi tulajdon védelme
 

Egészséges zsemle-különlegességgel nyertek erdélyi diákok innovációs díjat

A A A    Nyomtatható verzió

Az idei Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem SapBakers csapatának zsemle-különlegessége lett a győztes termék.

A nyertes zsemle magas étkezési rost és fehérje, viszont rendkívül alacsony szénhidrát tartalmú, egészséges pékáru. Vélhetően már a piacra kerülését követően is igen népszerű lesz, mivel elkészítésekor a sörkészítés során keletkező, magas rost tartalmú és egészséges maradványanyagok, azaz a sörtörköly felhasználásával, illetve a savófehérje receptbe emelésével készül. Fejlesztésükkel csökkenteni tudják a sörkészítés során keletkező, fel nem használt anyagok mennyiségét is, ezáltal termékük elterjedése ökológiailag és gazdaságilag is komoly előrelépést hozhat, hozzájárul az élelmiszerpazarlás visszaszorításához.

A kifejezetten az egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt már hatodik éve rendezik meg hazánkban. A verseny célja egy öko-innovatív és kereskedelmi potenciállal rendelkező élelmiszer létrehozása. A részvétel óriási lehetőséget jelenthet a hallgatóknak, hiszen termékükkel az itthoni és nemzetközi ipar szereplőinek is bemutatkozhatnak, melyet további piaci megjelenések is követhetnek. A verseny legjobbjai értékes díjakban részesülnek, a győztes részvételi jogot nyer az adott év Ecotrophelia Europe nemzetközi versenyre, ezen kívül jelen lehet a Sirha Budapest (élelmiszer, sütő- és cukrászipar, szálloda- vendéglátóipar, valamint a csomagolóipar és gasztronómia képviselői számára szervezett) kiállításon.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapatának győztes fiataljai (Tankó György, Salamon Bernadett, Ölvedi Örs, Vincze Boglárka, Simon Andres, Bodor Emília, Pongrácz Gellért) október 21-22-én Párizsban, az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján mérhetik össze tudásukat a többi európai csapattal.

 

Forrás:

Egészséges zsemle-különlegesség nyerte el az élelmiszer-innovációsdíjat – agroinform.hu – 2018. június 13.

Kép forrása: https://eu.ecotrophelia.org/