A szellemi tulajdon védelme
 

Az Európai Űrügynökség üzleti inkubátorházat nyitott Budapesten

A A A    Nyomtatható verzió

Július 2-án az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Magyar Űrkutatási Iroda létrehozta Magyarországon az ESA Üzleti Inkubátorházát, mely a Csillebércen található KFKI kampuszon kapott helyet.

A budapesti inkubátorházzal együtt már 20 hasonló működik a világban. A Technológiai Transzfer és Üzleti Inkubációs Irodák világszerte olyan vállalkozásokat keresnek, melyek innovatív ötletekkel rendelkeznek az űrtechnológiák alkalmazhatóságában, vagy ezeket hasznosító termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre.

A hazai technológia transzfer hálózat olyan szakértőkből áll, akik tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel és szakértő csapatukkal segítik a nemzetközi tapasztalatcserét, emellett olyan új fejlesztéseket is felkutatnak, melyek során a cégek az űriparból átvett csúcstechnológiát alkalmazzák.

Tandi Zsuzsanna az ESA Magyarországi Inkubátorházának vezetője elmondta, hogy 2018 őszétől lehet pályázni azoknak az 5 évnél nem régebbi vállalkozásoknak, akik űrtechnológiához kapcsolódó terméket vagy szolgáltatást akarnak innoválni. „Az iroda célja, hogy erősítse az európai versenyképességet, és fontos szerepet játszik a képességek és az európai ipar erősítésében, miközben szélesíti üzleti látókörét és munkahelyeket teremt.”

Magyarországon évente 5 startupot szeretnének indítani. Nekik 5 éven keresztül biztosítják majd a támogatást. A kiválasztott projektek 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, amelyet a cégek felhasználhatnak befektetői bemutatkozáshoz való felkészülésükre, az első prototípus megalkotására, illetve üzleti terveik kidolgozására.

A pályázati felhívásról bővebb információk hamarosan a https://wigner.mta.hu/esa_bic/ oldalon lesznek elérhetőek.

 

Forrás:http://gyartastrend.hu/cikk/__facebook_sincsen_urtechnologia_nelkul

"Facebook sincsen űrtechnológia nélkül" – gyartastrend.hu – 2018. július 05.

Kép forrása: https://www.esa.int/ESA