A szellemi tulajdon védelme
 

Humboldt-díjat kapott egy magyar kutató

A A A    Nyomtatható verzió

Legeza Örs, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója egy a nemzetközileg elismert kutatóknak járó elismerést, Humboldt-díjat kapott. A magas szintű elismerést a pályájuk csúcsán álló, nemzetközileg megbecsült kutatóknak ítélik oda.

Legeza Örs új, a fizika és kémia területén elért eredményeit világszinten is elismerik. „Kutatásai a kvantummechanika alaptörvényeire épülő új matematikai algoritmusok kifejlesztésére fókuszálnak, amelyek lehetővé teszik a korábbiaknál jóval komplexebb kvantumrendszerek numerikus szimulációs vizsgálatát, illetve viselkedésük előrejelzését vagy akár tulajdonságaik tervezését.”- olvasható a Wigner.mta oldalán. Az általa fejlesztett számítógépes programokat a világ számos kutatóintézetében és kutatóegyetemén alkalmazzák nagy sikerrel.

A Humboldt-díjat elnyert kutatókat egy évig vendégül látják Németországban, hogy az általuk választott területen együtt dolgozzanak német kollégáikkal.

Korábban Magyarországról Prof. Zawadowski Alfréd és Prof. Kroó Norbert részesültek Humboldt-díjban a fizika tudomány területéről.

 

Forrás

KIVÉTELES KITÜNTETÉS, HUMBOLDT-DÍJ AZ MTA WIGNER FIZIKAI KUTATÓKÖZPONT MUNKATÁRSÁNAK – wigner.mta.hu

Kép forrása:  https://wigner.mta.hu/hu/letoltheto-anyagok/logo