A szellemi tulajdon védelme
 

Okos villanyoszlopokat telepítettek Budapesten

A A A    Nyomtatható verzió

Okos közvilágítási oszlopokat fejlesztettek magyar társaságok közösen, melyek különböző informatikai és energetikai eszközöket és megoldásokat integráló digitális infrastruktúrát biztosítanak. 

Az innovatív villanyoszlopokat a főváros IX. kerületi Lechner Ödön fasorban helyezték el.

A LED-es lámpatestekkel felszerelt új oszlopokat öt csoportba kapcsolták, melyek ily módon a következő szolgáltatások elérést biztosítják:

·         Díjmentes wifi;

·         Segélyhívó gomb és térfigyelő kamera (két oszlopon, a IX. kerületi közterület felügyelethez bekapcsolva);

·         Információs LED-panel/digitális hirdetőoszlop funkció (négy oszlopon): az oszlopon különféle szolgáltatáscsomagok keretében megjeleníthető hirdetések – szeptember elejétől lesznek láthatóak;

·         Okos telefonos alkalmazással működtethető és a töltési állapotot is jelző elektromosautó-töltő berendezés (két oszlopon);

·         Környezeti szenzor (egy oszlopon): pontos meteorológiai mérésék (hőmérséklet, páratartalom, por, UV, CO, CO2, NO2 mérés).

Az 50 millió forintos kísérleti projekt a smart city (intelligens város) koncepció részeként valósult meg, az oszlopok a jövőbeli igényeknek megfelelően további modulokkal bővíthetők.

A fejlesztésben csak magyar cégek vettek részt. Az Elmű-ÉMÁSZ ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt a projektben. A BDK a felállított oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként befektető és finanszírozó partner. A Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig rendszerintegrátorként az informatikai architektúrát és annak támogatását adja.

 

Forrás:

Ingyen wifit szóró okos villanyoszlopakat adtak át Budapesten  - portfolio.hu -  2018. augusztus 22.

Kép forrása: https://www.portfolio.hu/vallalatok/ingyen-wifit-szoro-okos-villanyoszlopakat-adtak-at-budapesten.295270.html