A szellemi tulajdon védelme
 

Kis magyar műhold fogja mérni a rádiófrekvenciás szennyeződést

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) Smog-1 néven készülő kis szerkezete lesz a világon az első olyan műhold, amely a rádiófrekvenciás szennyezettség (sugárzás) nagyságát fogja mérni.

A Smog-1 műhold egy öt centiméteres, kocka alakú, kicsi, ugyanakkor igen bonyolult szerkezet. A belső méretei 40x40 milliméteres áramköri lapokból állnak, amelyekből kockát formálva napelemekkel borítják be a BME szakemberei.

Az RF-szmognak is nevezett mesterséges eredetű sugárzás a digitális földfelszíni adók, például a tévéadók által keltett rádiófrekvenciás szennyezettség, ami egyébként nem veszélyes az emberi szervezetre, azonban teljesen elárasztjuk vele a világűrt. A szakértő szerint sok jelet indítunk feleslegesen az űr felé, melyek interferenciát okoznak a műholdak kommunikációs rendszereiben, azaz a műholdvezérlést nagyban nehezítik. Ehelyett inkább a földi sugárzásra kellene összpontosítani, ahol ezek a jelek valójában hasznosulnak.

A magyar kutatócsoport egy olasz vállalattal kötött megállapodást, amely az UniSat–7 műhold fedélzetére illeszti majd a kis kockát, és innen ereszti föld körüli pályára, várhatóan 2019 végén.

A Smog-1 jeleit, adatait a BME E épületének tetején elhelyezett parabolák fogják fogadni.

 

Forrás:

Smog-1: kis műhold nagy célokkal – hirado.hu – 2018. november 08.

Kép forrása: https://www.bme.hu/