A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatónő kapta a világ egyik legjelentősebb

A A A    Nyomtatható verzió

Kondorosi Éva Széchenyi-díjas akadémikus a kémiai ökológia területén kifejtett tudományos munkásságáért vehette át az idén a Nobel-díjhoz hasonló, rangos, tudományos elismerésnek számító Balzan-díjat és a vele járó 750 000 svájci frank pénzjutalmat.

Kondorosi Éva az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutató professzora, a Szimbiózis és Funkcionális Genomikai Egység vezetője. 2016-tól az MTA rendes tagja. Tagja ezen kívül az USA Tudományos Akadémiájának, az Academia Europaea-nak (London), a Német Tudományos Akadémiának (Leopoldina), a francia Mezőgazdasági Akadémiának, valamint az EMBO-nak (European Molecular Biology Organization).

Tudományos munkásságát több mint 160 kiemelkedő publikáció, 4 szabadalom és 10000-nél is több hivatkozás számszerűsíti. Munkásságát 1985-ben Akadémiai Díjjal, 2007-ben Hotchkiss-díjjal, 2012-ben Széchenyi-díjjal valamint az IS-MPMI nemzetközi díjával ismerték el.

A rangos elismerést a pillangósvirágúak és a velük szimbiózisban élő nitrogénkötő baktériumok közötti kapcsolat molekuláris biológiájának feltárásáért ítélték oda Kondorosi Évának.

A Balzan-díjat Eugenio Francesco Balzan olasz újságíró lánya, Lina Balzan alapította 1957-ben édesapja emlékére. A Nemzetközi Balzan-díj Alapítvány célja a kultúra, a tudomány és azon kezdeményezések támogatása, amelyek az emberiséget szolgálják az egész világon a béke és a testvériség jegyében.

Az először 1961-ben kiosztott Balzan-díjat 1978 óta minden évben négy kiemelkedő alkotó, illetve tudós kapja, ketten a humán tudományok és a művészetek, ketten a természettudományok, a matematika és az orvostudomány területéről.

A nyertesek mindegyikének kötelessége, hogy pénzdíjainak felét fiatal kutatók vagy tudósok által a saját területükön végzett kutatási projektek finanszírozására fordítsák.

A díj eddig egyetlen magyar kitüntetettje eddig Ligeti György zeneszerző volt, aki 1991-ben részesült az elismerésben.

 

Források:

Magyar kutató kapta a Balzan-díjat, a világ egyik legjelentősebb tudományos elismerését – szeretlekmagyarorszag.hu – 2018. november 23.

Kondorosi Éva, az MTA rendes tagja a Balzan-díj idei kitüntetettjei között – mta.hu – 2018. szeptember 13.

https://www.mke.org.hu/MolecularFrontiers2017/meghivott-eloadok/8-speakers-hu/40-kondorosi-eva.html

 

Kép forrása: https://www.ae-info.org/ae/Acad_Main/News/2018%20Balzan%20Prizes