A szellemi tulajdon védelme
 

Debreceni kutatók új eredménye látott napvilágot

A A A    Nyomtatható verzió

A Debreceni Egyetem szénhidrátkémiai kutatócsoportja olyan szénhidrát-alapú vegyületeket (ligandumokat) állított elő, amelyek meg tudják gátolni a baktériumok fertőzőképességét.

A kutatócsoport-vezető tájékoztatása szerint a szakemberek munkájuk során több különböző ligandumot is előállítottak. Az alaposabb kölcsönhatás-vizsgálatok során találtak egy olyan vegyületet, amelyik nem csak speciálisan egy, hanem több baktérium ellen is egyfajta univerzális "védekező szerként" bevethető.

A vizsgált speciális fehérjék a baktériumok és vírusok felületén is megtalálhatók, így a kutatási eredmények akár terápiás módszerekhez, diagnosztikai eljárások fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Hazánk évtizedekkel ezelőtt a szénhidrátkémia egyik európai bázisa volt, napjainkban viszont már szinte csak a Debreceni Egyetemen foglalkoznak ezzel a világviszonylatban is jelentős szakterülettel, pedig a kórokozókkal szembeni küzdelem egyre nagyobb kihívást jelent, ezért napjainkban szinte nélkülözhetetlenek a szénhidrátkémiai kutatások.

A Debreceni Egyetem szakemberei tudományos eredményükről szóló közleményüket a Chemistry - A European Journal című rangos szaklapban publikálták.

 

Forrás:

A baktériumok fertőzőképességét meggátoló szénhidrátokat állítottak elő debreceni kutatók – webradio.hu – 2018. december 06.

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Debreceni_Egyetem