A szellemi tulajdon védelme
 

Egyedülálló közvilágítási rendszert fejlesztettek ki magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

Legújabb nemzetközi kutatási eredmények szerint a hideg fehér világítás egyaránt káros mind a környezetre, mind az ember egészségére.

Az ELTE Savaria Egyetem Központjában a közvilágítás által okozott fényszennyezések energiatakarékos csökkentése témában végeztek kutatásokat, melyek során a világon egyedülálló közvilágítási rendszert fejlesztettek magyar szakemberek meleg fehér fény alkalmazásával.

A tesztelésbe bevont két magyar kistelepülésen - Bárdudvarnok és Répáshuta - a mellékutakon este tíz óra után a világítás gyengül egy kicsit, és ekkor már a biológiai szempontból legoptimálisabb borostyán sárga fénnyel világítanak az utcai lámpák. A fényszennyezés csökkentése érdekében pedig az égbolt irányába közvetlenül nem világítanak a lámpatestek.

„Az új és a régi közvilágítási rendszer mérési adatainak összehasonlítása a kutatók szerint egyértelműen igazolja, hogy lehet olyan közvilágítást tervezni és kiépíteni, amely jelentősen csökkenti a fényszennyezés hatásait úgy, hogy közben a berendezés teljesíti a feladatát, és a korábbi világításhoz képest számottevő energia megtakarítást is jelent.”- olvasható az origo.hu oldalán.

 

Forrás:

Energiatakarékos módon csökkentik a közvilágítás okozta fényszennyezést – origo.hu 2018. december 26.

Kép forrása:  http://m.szombathely.hu/intezmenyek/kozneveles/foiskolak-egyetemek/