A szellemi tulajdon védelme
 

Január elsejétől közkinccsé válnak a 70 évvel ezelőtt elhunyt szerzők művei

A A A    Nyomtatható verzió

Az ARTISJUS oldalán megjelent összeállítás szerint 2019. január elsejétől a világ számos pontján közkincsbe kerülnek azon alkotók munkái, akik 1948-ban hunytak el.

Az ismertebbek között említhetjük a híres operettkomponista Lehár Ferenc, a szecesszió magyar képviselője Kozma Lajos, a hadifogságot megjárt író Markovits Rodion, az író, hírlapíró és drámaíró Szederkényi Anna, a filozófus, író és tanár Hamvas József,  a főként zenszerzőként ismert Zerkowitz Béla, az Oscar díjra is jelölt író és forgatókönyvíró Bíró Lajos és a magyar származású amerikai építész Emery Roth azaz Roth Imre munkáit. A külföldi alkotók közül az indiai függetlenségi vezető Mahátma Gandhi, a német képzőművész Kurt Schwitters, a jamaikai-amerikai költő és író Claude McKay, az absztrakt expresszionista festőművész Ashile Gorky, a nagy Gatsby írójának felesége Zelda Fitzgerald és a filmtörténet kiemelkedő alakja Szergej Mihajlovics Eisenstein alkotásait.

A Magyarországon hatályos – módosított – irodalmi, tudományos és művészeti alkotások védelméről szóló 1999. évi LXXVI. szerzői jogi törvényben foglaltak szerint a szerzői művet a szerzői jog csak meghatározott ideig védi, ami azt jelenti, hogy az alkotás a szerző életében és halálát követő 70 éven át részesül védelemben. A védelmi idő elteltét követően a mű közkinccsé válik, azaz azt bárki engedély nélkül felhasználhatja. Fontos megjegyezni, hogy az elhunyt szerző emlékét sértő magatartás ellen a védelmi idő lejártától függetlenül felléphet az örökös vagy az érintett közös jogkezelő, illetve érdek-képviseleti szervezet. (szellemitulajdon.hu/Mi a szerzői jog?)

 

Forrás:

Lehár Ferenc, Kozma Lajos és Gandhi művei közkincsben – dalszerzo.hu – 2018. december 23.

Kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain