A szellemi tulajdon védelme
 

Három fiatal kutatónőt tüntettek ki Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal

A A A    Nyomtatható verzió

Az idei már a hatodik alkalom volt, hogy a szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőket ismertek el hazánkban. A díjakat Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakmai közreműködése mellett az Unesco Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével adták át.

Az elismerés odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia által felállított tudományos szakmai bizottság döntött. Az idei díjazottak az kémiatudományok, a műszaki tudományok és a biológiatudományok területén nyújtottak kiemelkedő teljesítményt.

 

A díjazottak:

A kémiatudományok kategóriában Bálint Erika, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszékének adjunktusa vehette át az elismerést, aki a különféle gyógyszerek és növényvédő szerek előállítása során a szerves és foszforkémiai átalakítások megvalósítására alkalmas környezetbarát technológiák kidolgozásával foglalkozik.

A műszaki tudományok kategóriában Cséfalvay Edit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar (GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének egyetemi docense, az anyagok szétválasztását kémiai átalakulás nélkül lehetővé tevő membránműveletek nemzetközileg elismert szakértője kapta a díjat. Az általa kidolgozott eljárások teszik lehetővé többek között bizonyos hulladékvizek nehézfém-mentesítését.

A biológiatudományok kategóriában Bókony Veronika, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa volt a díjazott, aki az emberiség környezetátalakító tevékenysége miatt bekövetkező klímaváltozás és a környezetszennyezés a madarak és kétéltűek természetes viselkedésére gyakorolt hatását vizsgálja.

A Nők a Tudományban Kiválósági Díjat 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Egyesülete. Az elismerést olyan fiatal kutatónők kaphatják, akik nemcsak hogy kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, de mellette aktív részesei a magyar tudományos életnek, készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítésében, ezzel is inspirálva környezetüket.

 

Forrás:

RANGOS ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT A BME KÉT FIATAL KUTATÓNŐJE – bme.hu – 2019. március 20.

Kép forrása: https://www.facebook.com/NokaTudomanyban/