A szellemi tulajdon védelme
 

A Szegedi Tudományegyetem szakemberei jelentős kutatási eredményeket értek el

A A A    Nyomtatható verzió

A világon emberek százmillióit – az infokommunikációs eszközök robbanásszerű térhódítása miatt – minden korosztályt érintő szárazszem-betegséget elsősorban a különböző műkönny készítmények alkalmazásával kezelik. A megoldás azonban kizárólag tüneti terápia és az alapproblémát nem orvosolja.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinika igazgatójának, Dr. Tóth-Molnár Editnek és munkacsoportjának – a világon elsőként – sikerült kidolgoznia egy a szárazszem-betegség sikeres kezeléséhez alkalmazható újfajta vizsgálati módszert.

Olyan izolációs technikát és vizsgálati módszert dolgoztak ki, amellyel lehetővé vált a könnymirigy csatornarendszerének folyadéktermelő képességét mérni, illetve az erre a rendszerre ható folyamatokat és anyagokat vizsgálni.

„Kimutatták, hogy a könnymirigy vezetékrendszerének hámsejtjei különböző ingerek hatására jelentős mennyiségű folyadékot képesek termelni, és ez a folyadék tömegarányát tekintve nagyobb, mint amit a mirigykamrácskák hoznak létre. Így a szegedi munkacsoporthoz kötődik az a jelentős új felfedezés, mely szerint a könny döntő részét a könnymirigyek „ágrendszerét” képező csatornahálózat termeli.

Ezt követően a munkacsoport a vezetékrendszer sejtjeinek működésében szerepet játszó különböző folyadék és iontranszport folyamatokat és az ezeket létrehozó sejtstruktúrákat (például: ún. ioncsatornákat) kezdte vizsgálni. Nem kis részben vizsgálataiknak köszönhető több ilyen ioncsatorna szerepének felderítése, így például igazolták egy, más szervek működésében már ismert funkcióval rendelkező klorid csatorna könnytermelésben betöltött alapvető szerepét. Kutatásaik alapján ennek a klorid csatornának az aktiválása meghatározó fontosságú a könnytermelés működésében, így ez a szegedi tudományos eredmény a továbbiakban a könnytermelést befolyásoló gyógyszerek fejlesztésének is egyik alapvető kiindulópontja lehet.”

 

Forrás:

Áttörést hozhat a száraz szem betegség gyógyításában az SZTE-n folyó kutatás – szte.hu – 2019. július 01.

Kép forrása:  https://www.u-szeged.hu/