A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar találmány a „világ első újrahasznosított tisztítószere”

A A A    Nyomtatható verzió

Magyar kutatók több évi munkájába telt, amíg a víztisztító telepeken visszamaradt biomasszából –  speciális eljárással – Cycle néven elkészítették a világ első, teljes mértékben kőolajszármazék-mentes háztartási tisztítószerét.

A tisztítószerek fő hatóanyaga az ecetsav, amit általában mesterségesen állítanak elő (például metanol és szén-monoxid felhasználásával), de a magyar találmány biológiai erjesztésű ecetsavat használ, amit a víztisztítás során keletkező szennyvíziszapból nyernek ki. A biomasszaként szolgáló, a szennyvíz mellett hulladékszármazékokat is tartalmazó iszapot eddig végtermékként kezelték, de a most szabadalmaztatott technológiával annyi értékes ásványi anyag és szerves vegyület nyerhető vissza belőle, hogy abból nemcsak újrahasznosított termékeket lehet gyártani, de jelentősen csökkenthetők is a víztisztító telepek működési költségei.

A reNEW Technologies szakemberei Cycle néven, citrusos illatosítással egyelőre wc-tisztító gélt és fürdőszoba-tisztítószert készítettek, de hamarosan egy általános tisztítószerrel is megjelennek a piacon.

A magyar termékek hatékonyságát az SGS Institute Fresenius nevű német bevizsgáló és tanúsító cég eredményei egyértelműen alátámasztják. A magyar fejlesztésű fürdőszobai tisztítószer sokkal nagyobb hatékonysággal távolította el a vízkő és szappan maradványainak szennyeződéseit, a vécétisztítószer vízkőoldó hatékonysága pedig szintén felülmúlta a versenytársak átlagos eredményességét.

Mivel nem létezik megbízható, biológiailag lebomló, komposztálható bioműanyag, ezért a tisztítószerek egyelőre műanyag palackokban kaphatók. Ezért arra kérik a vevőket, hogy tartsák meg az először vásárolt flakonjaikat, és a később boltokba kerülő utántöltő kiszerelések vásárlásával óvják tovább a környezetet.

 

Forrás:

MAGYAR KUTATÓK FELTALÁLTÁK A SZENNYVÍZBŐL KÉSZÜLT TISZTÍTÓSZERT, AMI MÁR A BOLTOKBAN IS KAPHATÓ – qubit – 2019. június 27.

Kép forrása:  https://www.facebook.com/cycle.biohungary/