A szellemi tulajdon védelme
 

Nagyszerűen teljesítettek a magyar fiatalok a londoni innovációs versenyen

A A A    Nyomtatható verzió

Az idei évben is Londonban rendezték a 35. Shell-Eco Marathon-t, Európa legnagyobb üzemanyag-hatékonysági innovációs versenyét. A megmérettetésen 28 ország 140 csapata állt a rajtvonalhoz, köztük a magyarok három – a győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy, a KSZC Kandó Kálmán Szakgimnáziumának és Szakközépiskolának és a Szegedi Tudományegyetem STECO –  csapata is.

A résztvevőknek saját tervezésű és építésű járműveikkel minél messzebbre kellett eljutniuk 1 kWh energiával vagy 1 liter üzemanyaggal.

Az idei versenyen nemcsak az ismeretlen versenypálya, hanem a szokatlanul meleg idő is rendkívüli kihívások elé állította a diákokat, akiknek a hőségben az autók hűtését is meg kellett oldaniuk.

A győri diákok első alkalommal induló, új autójuk rendkívül szoros versenyben – 165 km/kWh eredménnyel – hatodikként ért célba a városi autó kategóriában.

Az egyetlen magyar középiskolás csapat, a kecskeméti Kando Electric prototípus kategóriában induló járművével 362 km/kWh teljesítménnyel zárta a kihívást.

A Szegedi Tudományegyetem STECO csapata – prototípus elektromos kategóriában – 214 km-t tett meg 1 kWh energiával. .A szegedieket a versenybírák külön megdicsérték a jármű elektronikai rendszerének ötletes kialakításáért, amelyben a fogyasztásnál a mért és a nem mért rész elválasztását nem elektromos, hanem optikai elválasztással oldották meg.

„Összesítve a Shell Eco-marathon Europe 2019 eredményeit, a leghosszabb távot ismét a francia Microjoule-La Joliverie futotta, akik 2735 km-t tettek meg a belsőégésű motorral hajtott járművükkel. A városi koncepció elektromos kategóriáját is a franciák nyerték, a TIM UPS INSA csapat új rekordot állított fel 234.3 km/kWh eredményével. A prototípus kategória elektromos járművei között pedig ebben az évben a spanyol Eco-Dimoni csapat autója bizonyult a legenergiahatékonyabbnak, és 888 km-t tett meg 1 kWh energiával.” – forrás civilhetes.net

 

Forrás:

Izgalmakkal teli Shell Eco-marathon versenyt tudhatnak maguk mögött a magyar diákok – civilhetes.net – 2019. július 06.

Kép forrása: https://twitter.com/shell_ecomar