A szellemi tulajdon védelme
 

Solar Decathlon 2019

A A A    Nyomtatható verzió

Már 17. alkalommal rendezték meg a Solar Decathlon Europe nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyt, melynek idei házigazdája Szentendre. A Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs versenye. A szoláris falu kezdeményezés célja, az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése.

Három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével zajlik jelenleg is a szentendrei innovációs bajnokság. A versenyben nem csak terveket készítettek, hanem a döntő helyszínén meg is építették a pályaműveket. Az épületek környezetbarátok, energiahatékonyak, de minden ház tartogat meglepetést, új gondolatot, megoldást a lakótelepek, vagy a régi sorházak újszerű átépítéséhez, akár az ezután megépülő otthonok megtervezéséhez.

A verseny épületei már készen állnak, július 28-án adják át a díjakat a csapatoknak.

Az eredményhirdetést követően – most először – nem bontják le a házakat, a mintaház-park Látogatóközpontként működik tovább, ahol más partnerek is be tudják majd mutatni az innovációs elképzeléseiket.

Az érdeklődők a versenyidőszakban ingyen látogathatják a szoláris falut, amely a díjátadó után szeptember 29-ig „modern skanzenként” lesz nyitva az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkban.

 

Forrás:

Szoláris falu Szentendrén: egyetemisták építettek fel egy innovációs mintaház-parkot – szeretlekmagyarorszag.hu – 2019. július 19.