A szellemi tulajdon védelme
 

Új magyar eljárás születetett a Lyme-kór kimutatására

A A A    Nyomtatható verzió

A Lyme-kór diagnosztizálásában élen járó hazai cég, a Lyme Diagnostics Kft. új, DualDurr eljárása segíthet kimutatni a kullancsok által terjesztett kórokozókat. Az új eljárás annyiban tér el az eddig alkalmazott ún. szerológiai vizsgálattól, hogy mostantól nem a szervezetben termelődő ellenanyag meglétét vizsgálják majd, hanem vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót.

A DualDur a világon az egyetlen olyan módszer, amely közvetlenül vizsgálni tudja az adott minta fertőzöttségét, vagyis magát a kórokozót segít kimutatni.

A dr. Bozsik Béla Pál által vezetett kutatócsoport azt szeretné elérni, hogy minél gyorsabban elkészülhessenek a vizsgálati eredmények, ennek megvalósításához azonban teljes mértékben szükség lesz a vérminták vizsgálatának automatizálására. Amennyiben céljukat sikerül teljesíteni, úgy 6-8 perc alatt (ami  most 15-20 perc) kimutatható lesz a fertőzés.

„Dr. Bózsik Béla Pál szerint a fertőzöttek éveken, akár évtizedeken keresztül együtt élhetnek a Lyme borreliosis betegséggel anélkül, hogy tudnának róla. Magyarországon az évi mintegy húszezerre becsült fertőzés „elbújik” a lakosság körében, és sokszor csak későn alakul ki a betegség tünete, illetve gyakran elmarad annak vizsgálata, hogy ez a kór állhat-e a klinikai tünetek hátterében. – olvasható a nyeromagyarok.eu oldalán.

A Lyme Diagnostics Kft. csapata számára a legfontosabb, hogy új eljárásuknak köszönhetően számtalan beteg szenvedését tudják majd enyhíteni.

 

Forrás:

Magyarok által kifejlesztett új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt – hirado.hu – 2019. augusztus 07.

Kép forrása: https://hu.linkedin.com/