A szellemi tulajdon védelme
 

Energiát termelő zászló

A A A    Nyomtatható verzió

A hódmezővásárhelyi mérnök fivérek Kovács Attila és Kovács Tibor E-zászló ötlete világszenzációnak számít, mivel még sehol nem foglalkoztak hasonló berendezéssel.

A fivérek zászlója a Kármán-féle örvénysoron alapulva hullámmozgással állít elő szél energiájából elektromos energiát. Akár olyan gyenge szellőben is képes hullámozni, amelyben egy igazi zászló meg sem mozdulna. Az E-zászló működése közben légörvények keletkeznek, és ezeknek az energiáját fogják fel.

„Az E-zászló legfeljebb öt méter magas rúdon, másfélszer háromméteres hullámzó zászlófelülettel rendelkezik, így kertbe, utcafrontra is elhelyezhető. Kétféleképpen is tud energiát termelni. Egyrészt a zászlóba beépített piezoszalag segítségével: a lobogó felületben olyan anyag található, amely a húzás és nyomás váltakozásának hatására elektromos áramot termel. Emellett a zászlóban hagyományos forgó, indukciós generátor is van.” – olvasható a gyártástrend oldalán.

A zászló zöldenergiát termel, a környezetet nem szennyezi, vízben és levegőben használva is ártalmatlan az élővilágra, könnyen telepíthető és egyben reklám célra is használható.

Egy átlagos háztartás energiaellátásához három-négy nagyobb E-zászló elegendő. Egy darab ilyen berendezés körülbelül egy modern kerékpár árából megvalósítható. Az innováció a napelemes rendszerek kiegészítésére is alkalmas, mivel olyan szelesebb időszakokban is működik, amikor a napsütés nem elegendő.

Az innovatív projekt az MVM Edison tavalyi versenyének egyik győztese volt, illetve elnyerte a közönségdíjat is.

A fivérek jelenleg a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) szakmai támogatásával fejlesztik tovább innovációjukat.  A feltalálók szeretnének majd a nemzetközi piacon is terjeszkedni.

 

Forrás:

Magyar startupok a világ élvonalában – Gyártástrend Magazin, 28, 29. oldal.

Kép forrása: https://www.facebook.com/mvmedison/