A szellemi tulajdon védelme
 

Energiahatékony, fenntartható mintaházak a világ minden tájáról

A A A    Nyomtatható verzió

10 csapat 3 kontinens 8 országának 27 felsőoktatási intézmény – köztük három magyar egyetem – részvételével az idén (július 13-28. között) Szentendrén zajlott a Solar Decathlon Europe nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny.  A verseny célja a zöldtechnológiák népszerűsítése és innovatív fejlesztések mellett szorosabb kapcsolat létrehozása az egyetemek és a piaci szereplők között. A versenyzők feladata a fenntarthatóság szempontjait figyelembe vevő, kizárólag napenergiát felhasználó, energiahatékony, környezettudatos és könnyűszerkezetes lakóépület megtervezése, felépítése volt.

A Miskolci Egyetem konzorciuma a Pécsi Tudományegyetemről és az algériai Blidai Saad Dahlad Egyetemről érkező hallgatók és oktatók segítségével építette meg a Hungarian Nest+ elnevezésű épületet, amellyel az építészeti kategóriában 2. díjat, az energiahatékonysági kategóriában pedig a 3. helyezést nyerték el, továbbá elnyerték az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) különdíját, valamint a közösségépítési különdíjat is.

„A Hungarian Nest+ épület beszéd alapú felismeréssel reagál az érzelmekre, ahhoz alakítja például a fényviszonyokat. Az építmény teteje hármas rétegfelépítésű, a teraszon és a naptérben elhelyezett élőflóra adja a ház önfenntartó oxigénbázisát. A laktérben újrahasznosított anyagokból készült bútorok mellett az okoseszközök telefonos applikációról egyszerűen működtethetők.

A versenyt követően most először nem bontják le a házakat, a mintaház-park Látogatóközpontként működik tovább egészen, szeptember 29-ig.  „Modern skanzenként” lesz látogatható az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkban.

 

Forrás:

A Miskolci Egyetem csapata az emberi érzelmekre is reagáló házzal került az innovatív házépítő verseny élmezőnyébe – origo.hu – 2019. július 30.

Kép forrása: http://sde2019.hu/index_en.html