A szellemi tulajdon védelme
 

Új eljáráson dolgoznak magyar szakemberek az infarktus előrejelzésére és megelőzésére

A A A    Nyomtatható verzió

Dr. Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem docensének és kutatócsoportjának legújabb célkitűzése, hogy biomarkerek segítségével, egyszerű vérvétellel kiszűrhetők legyenek azok a panaszmentes betegek, akiknél felmerülhet az infarktus kockázata.

A kutatócsoport az elmúlt években olyan radiomikai, matematikai és három dimenziós mintázatelemzési eljárásokon alapuló módszereket dolgozott ki, amelyekkel egy szív-CT felvételen nagy valószínűséggel különbséget tudnak tenni az infarktus szempontjából nagy rizikójú és a stabil plakkok (koszorúerekben lévő felrakódások) között. Azt is elemezték, hogy a szív CT-felvételből lehet-e hasonló mélységű információt nyerni, mint a szövettani vizsgálatból. Ennek azért lenne jelentősége, mert koszorúerekből szövettani mintát élő betegből nem lehet venni, viszont fontos annak eldöntése, hogy nagy rizikójú-e az adott plakk vagy sem.

Eredményeiket a legnagyobb presztízsű radiológiai szaklapban, a Radiology-ban publikálták.

Dr. Maurovich-Horvat Pál először 2013-ban kapott támogatást a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjában. A közelmúltban elnyert újabb öt évre szóló pályázat keretében az eddigi eredményekre építve kibővült csapatával folytatják tovább a kutatómunkát.

 

Forrás:

VÉRBŐL ÉS CT-FELVÉTELEKBŐL AZONOSÍTANÁ AZ INFARKTUSKOCKÁZATOT DR. MAUROVICH-HORVAT PÁL – semmelweis.hu – 2019. augusztus 22.

Kép forrása: https://www.facebook.com/semmelweisegyetem