A szellemi tulajdon védelme
 

Ipari mennyiségben nyeli a szén-dioxidot, rendkívül gyorsan nő, és jobban ég, mint a keményfa

A A A    Nyomtatható verzió

A dr. Steier József vezette Sunwo Zrt. számos  külföldi résztvevővel  – a szélsőségek tűrésére leginkább alkalmas, a tátikafélék családjába tartozó Paulowniák egy kínai és egy amerikai fajából – tudományos kísérletekkel fejlesztette ki a nemzetközileg is elismert növényt, a Smaragdfát.

A smaragdfának huszonhétféle hasznossága van. Ezek egyike az, hogy egyenletes, göcsmentes törzse kiváló alapanyag. A fa karógyökere pedig lehetővé teszi a növénytermesztést a fasorok között, az így vetett gabona akár harmadával nagyobb termést hoz a kedvező mikroklíma miatt. Mézelő növényt telepítve méhlegelő hozható létre, segítve a méhcsaládok védelmét. A növény levéltömegének ötöde már az ültetés utáni harmadik hónaptól felhasználható takarmányozásra, komposztálásra, vagy a gyógyszeriparban niacin- (B3-vitamin) forrásként.

A növény vízfelhasználása korábban igen jelentős volt, de magyar gyökéritató fejlesztésükkel elérték, hogy a növény feleannyi öntözővízzel is beérje.

A Sunwo Zrt. fejlesztő munkájának elismerése több csodálatos Smaragdfa® telep, amelyek közül az egyik legszebb a Nagy Zsolt tulajdonában lévő nagyberényi ültetvény.

 A Sunwo Zrt. partner laborjában mikroszaporítással állítják elő a triploid hibrideket, amelyeket 2-4 hónappal előbb kell megrendelni. A telepítés áprilistól július végéig lehetséges, hogy a gyökereknek legyen idejük megerősödni a fagyokig. A gyengébb talajokon is termeszthető, de az első két évben fontos az öntözés.  A fa növekedésének tempója függ a talajhőmérséklettől, napsugárzástól, páratartalomtól, öntözéstől, de mérsékelt övön 2-3 cm/nap. A szén-dioxiddal „öntözött” ültetvényen pedig napi 4 centis növekedést mértek. Még nincs ismert kórokozója vagy kártevője. Értékes a fája, vágott tönkje pedig még kétszer újrahajt.

A Sunwo Zrt-nek Marokkóban van a legnagyobb piacuk, ahol a Klíma Világkonferenciára ültetett farmjukon megvalósíthatták a világ első szabadföldi széndioxid öntöző rendszerét, amelyet COP22 embléma használattal díjaztak, kiemelt innovációnak minősítettek. 

 

Források:

Magyar siker: akár napi 3 centis törzsnövekedést is produkál egy triploid fajhibrid – agrarszektor.hu – 2019. július 23.

Értékké változtatható a szén-dioxid – magyarnemzet.hu – 2019. július 19.

Sunwo Zrt. –  http://sunwo.eu/smaragdfa/

 

Kép forrása:  http://sunwo.eu/