A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar diák pályamunkája különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok Versenyén

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének ez évi döntőjét szeptember 13. és 18. között rendezték meg, melyen Zsigó Miklós (Krúdy Gyula Gimnázium Nyíregyháza végzett diákja) Moly.net című pályamunkája különdíjban részesült, melynek eredményeként – többek között – egy hollandiai szakmai utazáson vehet részt.  A versenyt az Európai Bizottság kezdeményezésére 1989 óta évről-évre nagy sikerrel, minden évben más-más európai nagyvárosban rendezik meg. Az idei év házigazdája Milánó volt.

 

A háromnapos, kiállítással egybekötött európai döntőn 40 országból 100 projekt versenyzett. Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség idei, 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázói  – Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter (Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése) Kaposvárról, Zsigó Miklós (Moly.Net) Nyiregyházáról és Mészáros Botond (Magas dimenziójú rendszerek redukciója és vizualizációja)  Szilágycseh erdélyi kisvárosból – képviselhették.

A különdíjas Zsigó Miklós Moly.net projektje egy új kialakítású csapda az alma kártevői ellen. Miklós egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert helyezett el, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, illetve hőmérő szenzorokkal hőmérséklet adatokat gyűjt. Ha egy nagyobb gyümölcsösben a kihelyezett molycsapdák adatait elemezzük, akkor képet kaphatunk a molyrajzás térbeli, és időbeli lefolyásáról is. Egy ilyen elemzés segíti a tulajdonost, a megfelelő mennyiségű feromon, ragasztóanyag, illetve permetszer vásárlásában, ezzel előre tud tervezni pénzügyileg is. Az eszköz más csapdák és feromonok felhasználásával más rovarkártevők esetén is használható, nem csak az almamoly esetén.

Zsigó Miklós pályázata, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt megtekinthető lesz a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország Székhelyén, szeptember 27-én.

 

Forrás:

SAJTÓKÖZLEMÉNY, KÜLÖNDÍJ AZ EU FIATAL TUDÓSOK VERSENYÉN – innovacio.hu – 2019. szeptember 18.

Kép forrása:  https://vedavyzkum.cz/akce/akce/evropska-soutez-mladych-vedcu-eucys-2019-se-letos-kona-v-sofii