A szellemi tulajdon védelme
 

Számítógépek segítségével győzné le a rákot egy magyar startup

A A A    Nyomtatható verzió

A tudósokból és informatikusokból összeállt csapat  célja a rákkutatás modernizálása a mesterséges intelligencia bevonásával. Gépi intelligenciával és felhőszámítással keresik a rák ellenszerét.

Több éve tartó projektjük során olyan megoldást dolgozott ki a Turbine csapata, mellyel meg tudják mondani a gyógyszercégek kutatóinak, mely lehetséges hatóanyagokkal érdemes további kísérleteket végezniük. A mesterséges intelligencia bevonásával szimulálni tudják a rákos sejtek viselkedését molekuláris szinten, mellyel felgyorsíthatóak a megfelelő gyógyszerek alkalmazásának lehetőségei.

A Turbine versenyelőnye a más startupok által is használt, általánosabb mesterséges intelligenciákhoz képest, hogy kevesebb adatból – akár egy adatpontból is – tudnak becslést adni az általuk összeállított sejthuzalozási diagramm felhasználásával.

A Turbine szakértői csapata egyszerre tud a gyógyszerészek és az informatikusok nyelvén is beszélni; kutatási jelentéseiket máig úgy írják meg, hogy mindkét szakértői gárdának szóljon egy-egy rész, mert így mindenkinek érthetőek lesznek az eredmények.

A magyar startup több versenyen is indult és nyert, többek között a bécsi Pineers fesztiválon is, ahol több mint négyezer jelentkező közül – a nyolc legjobb vállalkozás közé is beválasztották őket.

Londoni befektetőktől egymilliárd forint támogatást kaptak.

Az alapítókkal készített részletes interjú elérhető az index oldalán.

 

Forrás:

Rákkutató magyar startup kapott rengeteg pénzt index.hu – 2019. november 18.

Kép forrása: http://daganatok.hu/rakkutatas/