A szellemi tulajdon védelme
 

Hazai kutatói team a gerincsérültek rehabilitációját segítené

A A A    Nyomtatható verzió

A világon számos, a mozgást segítő viselhető eszköz, úgynevezett külső váz (exoskeleton) létezik, melyek többsége mozgássérültek rehabilitációját segíti. A berendezések a súlyos, az orvostudomány jelenlegi állása szerint a járni többé nem képes sérültek számára is újra biztosíthatják az önálló helyváltoztatás élményét.

A PTE Idegsebészeti Klinikája és Biomedical Engineering Projektjének kutatócsoportja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel (OORI) közösen – a gerincsérültek életkörülményeinek javítása érdekében – kutatást kezdtek a mozgásukat segítő, csúcstechnológiás exoskeletonok hosszú távú egészségügyi hatásainak vizsgálata tekintetében. Egy olyan fenntartó terápia kialakítását szeretnék elérni, amelyben hosszú, többéves időtávon dolgoznak együtt a gerincvelő-sérültekkel.

Egy uniós pályázat révén „beszerzett, az exoskeleton technológia élvonalát képviselő ReWalk gyártmányú eszközök sík talajon akár napi 10 kilométert is képesek megtenni, megfelelő gyakorlással használhatóak a lépcsőn való fel- és lemenésre is, emellett több órát üzemelnek egy feltöltéssel. Mint írták, egy rendkívül új technológiáról van szó, s mindössze néhány száz ilyen berendezést használnak jelenleg az egész világon.”

Reményeik szerint az exoskeleton berendezések segítségével tartós életminőség javulás érhető majd el a mozgásukban korlátozottak számára.

 

Forrás:

Csúcstechnológiás eszközökkel javíthatják a gerincvelő-sérültek életkörülményeit – hirado.hu – 2019. december 10.

Kép forrása: http://gyartastrend.hu/