A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar biofizikusok új, rákellenes természetes védelmi rendszert ismertek fel

A A A    Nyomtatható verzió

Az MTA-ELTE "Lendület" Evolúciós Genomika Kutatócsoport munkatársai legújabb kutatásuk során azt vizsgálták, hogy a folyamatosan megújuló szövetek hogyan tudnak védekezni a rák kialakulása ellen.

A megújuló szövetek évmilliók alatt több védekező mechanizmust is kifejlesztettek, melyek közül néhány éve már sikerült felismerni és leírni azt a kettőt, amelyekkel a folyamatosan megújuló szövetek a sejtek osztódásából származó mutációs terhelést nemcsak mérsékelni tudják, de ezen felül képesek az osztódási előnyt nyújtó, káros mutációk „kiseprésére” is.

A kutatók jelen vizsgálatuk során matematikai modellek segítségével arra az eredményre jutottak, hogy amennyiben a szöveti hierarchia bizonyos szintjén kellően kevés sejt található, akkor hiába jutnak egyes mutáns sejtek osztódási előnyhöz, még azelőtt kisöprődnek a rendszerből, hogy a rák kialakulásához szükséges mutációk összegyűlhetnének.

A biofizikusok új eredménye, melyet – a világ egyik legismertebb tudományos lapjában, a PNAS folyóiratban publikáltak – segítenek annak megértésében, hogyan védekezünk mi, soksejtű szervezetek a daganatok ellen.

 

Források:

HIBATŰRŐ SZÖVETI HIERARCHIÁK ÚJ TRÜKKJÉRE DERÍTETTEK FÉNYT BIOFIZIKUSAINK – ttk.elte.hu – 2020. január 07.

Új rákellenes védelmi rendszert találtak – medicalonline.hu – 2020. január 08.

Kép forrása:  https://immuno-oncologynews.com/