A szellemi tulajdon védelme
 

Három magyar projekt is bemutatkozhatott egy

A A A    Nyomtatható verzió

A Schneider Electric Alapítvány és a társadalmi vállalkozásokat tömörítő Ashoka nemzetközi szervezet közösen meghirdette Tackle Energy Poverty (energiaszegénység elleni) programját, melyhez olyan ötleteket, megvalósítási szakaszban lévő kezdeményezéseket vártak, amelyek válaszul szolgálnak az energiatermelés és -felhasználás gazdasági, környezetvédelmi, társadalmi hatásaiból eredő problémák kezelésére.

Az ötleteket a régió öt országából – Magyarország, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia – várták, a brüsszeli döntőben 14 kezdeményezés mutatkozhatott be a zsűri előtt.

Hazánkból három magyar projekt is lehetőséget kapott a bemutatkozásra, közülük az Apro’Tech csapata nyerte el a 3500 eurós díjat.

Az Apro’Tech projektjében az energiaszegénység enyhítését tűzte ki célul, melyre egy tömegkályhát fejlesztett ki az alacsony jövedelmű családok számára. Feldmár Nóra projektvezető egy vele készített interjú során elmondta: „A megoldásunk egy olyan eszköz, ami hatékonyabb, környezetbarát technológia, és egészségügyi megfontolások miatt is megfelelőbb a jelenleg használt fémkályháknál. Az általunk kifejlesztett kályha helyi alapanyagokból készül, és megfizethető megoldást jelent”.

A másik két magyar csapat bemutatkozó projektje is nagyon ígéretes zöldinnováció. AW-heat csapat, egy környezetbarát, helyi alapanyagokból előállított szigetelőanyag gyártásával pályázott. Ők egy szalmaalapú szigetelési módszert fejlesztettek ki, amely a jelenleg rendelkezésre álló és széles körben használatos habanyag alternatívája lehet. A másik az Igazgyöngy Alapítvány, akik a már korábban biobrikett gyártására létrehozott pilotjukat fejlesztenék tovább egy fenntartható vállalkozás létrehozásával, hogy a lehető legtöbb kedvezményezettnek nyújthassanak megoldást.

 

Forrás:

Magyar siker a zöld innovációs versenyen – muszak-magazin.hu – 2019. december 01.

Kép forrása:  https://www.ashoka.org/