A szellemi tulajdon védelme
 

Édesvízi kagyló teleppel tisztítják a vizet Csongrádon

A A A    Nyomtatható verzió

Két magyar vállalkozás az S+H Portfolio Zrt. és a Cement Kft. egy eddig nem alkalmazott környezetbarát vízkezelési eljárás kifejlesztése mellett döntött, melyhez édesvízi kagylókat tenyésztenek nagy tömegben, amelyek az átáramló vizet biológiailag megtisztítják.

A „Kagylósziget” prototípus 400 négyzetméteren, egymáshoz kapcsolódó, a vízfelszínen úszó moduláris beton úszóelemekből áll, melyek alatt található az un. „rekator-tér”, melyben a szűrő életmódot folytató kagylók élnek. A kialakított technológia több tonna kagyló megtartására képes. A fejlesztés során a kagylók szaporítására is kidolgoztak egy költséghatékony eljárást.

A kagylók egyedenként és óránként körülbelül 0,3-0,7 liter vizet képesek átszűrni és ezzel megtisztítani minden olyan lebegő szennyezéstől, amelynek részecskemérete meghaladja az 1 μm-es nagyságot. Ezáltal a vízfolyás vagy tó ökológiai állapota jelentősen javítható: A szennyezőanyagok (nitrogén- és foszforformák) jelentős hányada nagy hatékonysággal kiszűrhető a vízből, melynek átlátszósága jelentősen megnő a lebegő szennyezések és a fito-, illetve zooplankton elemek kiszűrésével.” – olvasható a clambox.eu honlapján.

A kagylósziget a víztisztításon túl a vízminőségi vészhelyzetek (pl. olajszennyezés, toxikus anyagok stb.) korai figyelmeztetésére is alkalmas.

A magyar fejlesztéshez hasonló, ennyire komplex feladatot ellátó kagylótenyészet eddig a világon sehol nem készült.

 

Forrás:

Kagylók vízszűrő képességén alapuló víztisztítót dolgozott ki két magyar vállalkozás – ecolunge.hu – 2020. január 14.

Kép forrása: clambox.eu