A szellemi tulajdon védelme
 

Speciális ruhadarab készül a nehéz napok fájdalmainak csökkentésére

A A A    Nyomtatható verzió

Kormos Zsófi divattervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem PhD-hallgatója és Pelczer Dóra művészeti menedzser egy olyan speciális, szenzorokkal átszőtt  ruhadarabot alkotott, amellyel csökkenthetők a nők menstruációs fájdalmai.

A tervezők célja, hogy a dizájn segítségével olyan megoldást kínáljanak egy egészségügyi problémára, amely teljesen integrálódik viselője életébe – semmilyen módon nem zavarja meg az életmódját, és nem utal a környezetének arra, hogy itt valamiféle „betegségről” van szó.

A két ötletgazda által elképzelt ruhadarab anyagába integrált hőképzésre képes és mikrorezgéseket adó felületet építenének be, ehhez egy lecsatolható szabályozó eszközt illesztenének, melyen keresztül szabályozható lenne a fájdalomcsökkentés mértéke. Elképzelésük szerint a ruha hosszú távon akár információkat is gyűjthet majd a ciklusról, továbbá algoritmussal társítva különféle nőgyógyászati betegségek diagnosztikáját is segítheti.

A ruha darab megalkotásáért nemrég nyerték el a hazai startupokat támogató Hiventures 15 millió forintos befektetését, melyből februárban kezdik meg a pillanatnyilag még csak tervek formájában létező innovációjuk fejlesztését.

 

Forrás:

TABUDÖNTÖGETŐ MAGYAR RUHA A MENSTRUÁCIÓS FÁJDALOM ELLEN – qubit.hu – 2020. január 14.

Kép forrása:

https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Xfj54jIr--/7P75vrApwzGUkGNes.jpeg