A szellemi tulajdon védelme
 

Friss orvosi innováció segíti a szívelégtelen betegek kockázatbecslését

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetem 250 éves jubileumának tiszteletére SEMMELWEIS-CRT score-nak nevezték el a szívelégtelen betegek azonosítására készült új, rizikóbecslő rendszert. A mesterséges intelligencián alapuló, innovatív rendszert az elmúlt húsz év során speciális eszközös terápián – több mint 1600 CRT beültetésen – átesett szívelégtelen betegek adatai alapján fejlesztették ki. Azáltal, hogy mesterséges intelligenciára épül, képes a számos paraméter adatai közötti bonyolult kapcsolati háló hatékony feltérképezésére, ezért a SEMMELWEIS-CRT a világon jelenleg elérhető legjobb becslést adja a beteg túlélését illetően.

„A projekt során az adatbázisban rögzített több mint 100 paraméter közül a legrelevánsabb 33 került kiválasztásra. Ezek megadásával az online is elérhető rendszeren keresztül a kezelőorvos meghatározhatja a páciens személyre szabott kockázati profilját. A rizikóbecsléshez felhasznált paraméterek (például a beteg életkora, neme, testsúlya, labor eredményei, társbetegségei vagy az aktuálisan szedett gyógyszerei) a betegellátás részeként rutinszerűen rögzítésre kerülnek. Nem szükséges tehát további drága vagy körülményes vizsgálatok elvégzése”- olvasható a semmelweis.hu oldalán.

A projekt eredményeiről a világ első számú kardiológiai folyóiratában az Európai Szívgyógyászati Társaság hivatalos tudományos lapjában jelent meg publikáció.

A fejlesztés a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika  igazgatója, Dr. Merkely Béla rektor vezetésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Forrás:

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA SEGÍTI A SZÍVELÉGTELENSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEK KOCKÁZATBECSLÉSÉT – semmelweis.hu – 2020. január 21.

Kép forrása: https://www.hhmglobal.com/