A szellemi tulajdon védelme
 

Hazánkban is meghonosították az ÉletMentő alkalmazást

A A A    Nyomtatható verzió

Már minden mobilhálózaton működik, bárki számára elérhető és ingyenesen letölthető az Országos Mentőszolgálat és az egyik telekommunikációs cég új ÉletMentő alkalmazása.

Az innováció lehetővé teszi, hogy a legkritikusabb pillanatokban nyújtson segítséget. Gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a segélyhívást, hiszen akár egyetlen gombnyomással is hívhatók a mentők. Mindez ingyenesen, és a 4G hálózaton keresztül történő adattovábbításért sem kell fizetni. Ahol nincs mobilnet, az alkalmazás SMS-ben továbbítja az adatokat a központ felé. 

A segélykéréssel egyidőben a szoftver elküldi a segélyhívó pontos tartózkodási helyét és a főbb személyes (TAJ-szám, születési év, lakcím) és egészségügyi adatait is (állandó betegség, gyógyszerek, allergia) amelyeket a felhasználó korábban, a letöltéskor már megadott a személyes felhasználói profiljában.

A fejlesztők azokra is gondoltak, akik esetleg valamilyen okból kifolyólag nem tudnak beszélni, ők vészhelyzetben a kijelzőn megjelenő és jól látható ikonok lenyomásával küldhetnek specifikus vészjelző üzeneteket a központba.

Az új applikáció annyira komplex, hogy még az elsősegélynyújtáshoz is szolgáltat hasznos információkat. Ismerteti például, hogy mi a teendő félrenyelés, mérgezés, áramütés vagy kihűlés esetén, sőt az újraélesztéssel kapcsolatos teendőkről is tájékoztatja használóját. Az pedig már magától értetődik, hogy megmutatja, hol van a legközelebbi defibrillátor, kórház vagy gyógyszertár.

Az alkalmazás Android és iOS rendszereken egyaránt elérhető és nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is használható. 

 

Források:
A Mentők kérik: mindenki mihamarabb tegye fel a mobiljára ezt az ingyenes ÉletMentő alkalmazást – hvg.hu – 2020. január 23.

Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás – hirado.hu – 2020. január 23.

Kép forrása:   https://www.mentok.hu/ha-baj-van/eletmento-app/