A szellemi tulajdon védelme
 

Csökkenő tendenciát mutat, de Európa szerte továbbra is problémát jelent a kalózkodás

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatal (EUIPO) által készített felmérés szerint Európában 2017-ben és 2018-ban jelentősen, 15 százalékkal csökkent a jogtalan letöltések száma.  A felmérés 28 tagállamból gyűjtött adatok alapján vizsgálta, hogy milyen módon alakult a szerzői jog által védett tévéműsorok, zeneszámok és filmek jogosulatlan felhasználása különböző digitális hozzáférési módszerekkel, mint például a streamelés, torrentezés és letöltés. A legjelentősebb csökkenés a zenék esetében történt (32 százalék), míg a tévéműsoroknál ez az arány jóval kisebb, csupán 8 százalék.

Magyarország esetében a kalózkodó tevékenységek a vizsgált időszakban összességében mintegy 12 százalékkal csökkentek, a filmek és a zene esetében 30-30 százalékkal esett vissza a kalózkodás. A tanulmány szerint a magyar internetezők havonta átlagosan 12 alkalommal használnak fel jogellenesen védett tartalmat online és legtöbbször tv-műsorokhoz (sportközvetítések, sorozatok, stb.) férnek hozzá, havonta majdnem 8 alkalommal.

Általánosságban elmondható, hogy a jogtalan letöltések száma csökkenő tendenciát mutat, ennek ellenére Európa szerte továbbra is jelentős problémát jelent a kalózkodás.

A tanulmány azonosította, hogy a tagállamok közötti eltéréseket főként az egy főre jutó jövedelem szintje, az egyenlőtlenségek mértéke, az adott nemzeti piac jellemzői, valamint a törvényes kínálatok köre és elérhetősége okozza.

A jelentés magyar nyelvű összefoglalója elérhető itt: https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/quantification-of-ipr-infringement/online-copyright-infringement-in-eu/online-copyright-infringement-in-eu_execsum_hu.pdf

Az angol nyelvű teljes jelentés az alábbi linkről tölthető le: https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/quantification-of-ipr-infringement/online-copyright-infringement-in-eu/online_copyright_infringement_in_eu_en.pdf

 

Forrás:

Visszaszorulóban az online kalózkodás Európában – sztnh.gov.hu – 2020. január 30.

Kép forrása: https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/euipo_en