A szellemi tulajdon védelme
 

„Tiszta víz, boldog Tisza” program

A A A    Nyomtatható verzió

A műanyag szennyezés gócpontjainak felmérésére a Tisza teljes hosszára kiterjedő expedíció indult a PET Kupa szakemberei, önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók részvételével. Céljuk egy hulladék-térkép létrehozása, amellyel hatékonyabbá tennék a folyón kezdeményezett tisztítási akciókat. Ehhez 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák, hogy felmérjék a műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét, valamint regisztrálják a műanyagtípusok sokféleségét. A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában indul.

A felmérés eredményeiről egy összefoglaló tanulmány készül majd magyar és angol nyelven, emellett létrehoznak egy honlapot is oktatási és szemléletformálási célzattal, melyen a hulladékcsökkentést szolgáló gyakorlati tippekről és megoldásokról is olvashatnak a felhasználók.  A program nyilvános, bárki csatlakozhat, aki részt kíván venni folyótisztítási akciókban, ebben egy ingyenes applikáció is segíteni fogja majd az önként jelentkezőket (vízi túrázók, horgászok, természetjárók stb.).

„A Tiszta víz, boldog Tisza projekt célja, hogy a PET Kupa környezetvédelmi törekvéseit még magasabb szintre emelje, megóvja természeti erőforrásainkat, és komplex megoldást alakítson ki a további szennyezések kiküszöbölésére” – mondta el egy budapesti sajtótájékoztatón Hankó Gergely a PET Kupa projektvezetője.

 

Forrás:

Feltérképezik a teljes Tiszát – szon.hu – 2020. január 23.

Kép forrása:  https://petkupa.hu/hu_HU/forrastol-a-torkolatig