A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar etológusok meglepő eredményre jutottak a kutyák hallásvizsgálata során

A A A    Nyomtatható verzió

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológiai Tanszékének munkatársai vizsgálatuk során az öregedés és a különböző hangokra adott reakciók közötti összefüggéseket tanulmányozták. Legújabb kutatásuk során arra keresték a választ, hogy az embereknél fennálló, úgynevezett szelektív hallás a kutyáknál is megjelenik-e az öregedés során? Háromféle – pozitív (nevetés), negatív (sírás) és semleges (csuklás és köhögés) – emberi hangot játszottak le idős és fiatal kutyáknak úgy, hogy csakis kizárólag ők hallhatták, a kísérő gazdik nem.

Ez a felállás lehetővé tette, hogy kiderítsék, vajon az idős kutyák általánosságban a hangokra, csak az érzelmekkel teli hangokra, esetleg csak bizonyos érzelmi kategóriájú hangokra adott reakciójában történik változás. Míg a negatív (síró) hangokra lassabban, addig a többire ugyanolyan gyorsan és hosszú ideig figyeltek, mint fiatal társaik.

Az eredmények meglepetést okoztak a kutatóknak, ugyanis bebizonyosodott, hogy a kor előrehaladtával az agy érzelem-feldolgozó képessége az emberekéhez hasonló változásokon megy keresztül a kutyákban is.

 

Forrás:

A KUTYÁKNÁL IS LÉTEZIK IDŐSKORI SZELEKTÍV HALLÁS – tudomanyplaza.hu – 2020. január 04.

Kép forrása:  https://kutyaetologia.elte.hu/szenior-csaladi-kutya-program/