A szellemi tulajdon védelme
 

Z10 – a Műegyetemen jött létre elsőként inkubációs központ

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) jött létre Magyarország első egyetemi vállalkozás inkubációs központja. Elsődleges céljai között szerepel, hogy hozzájáruljon az ország innovációs teljesítményének növekedéséhez, ehhez magas színvonalú technológia- és tudástranszfer szolgáltatásokat, szakmai tanácsadást és képzéseket nyújt. 36 munkaállomással, tárgyalókkal, kávézóval, kreatív térrel, műhellyel szolgálja ki a startup és spinoff vállalkozások igényeit. Az itt alkotó csapatokat nagy szakmai tapasztalattal rendelkező mentorok segítik, bővítve elméleti és gyakorlati tudásukat, személyes készségeiket. A BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) közreműködésével létrejött startup tér otthonként szolgál majd az innovátorok számára. Az ide betelepülő, elsősorban egyetemi startupok az egyetemi innovációs rendszer, tudásbázis, kapcsolati tőke és a szakértői tudás felhasználásával az ökoszisztémával együtt fejlődnek.

A Z10 megnyitó ünnepségen aláírták a Digitális Jólét Program (DJP) – BME közötti együttműködési megállapodást, amelynek révén az egyetemen zajló inkubáció színvonala tovább erősödhet. A BME is csatlakozott a DJP egyetemi-kutatóváros hálózatához, ezáltal bekapcsolódik a hazai mesterséges intelligencia (MI), a digitális infrastruktúra, az 5G kutatás és hálózat, az okos városok, továbbá a hazai kkv-k hatékonyságát növelő digitális fejlesztésekbe.

A magyar kormány egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakítására törekszik. Az innovációs környezet kialakításában betöltött szerepük alapján bázisként szolgálhatnak a modern tudományos technológiai központként működő science parkok kialakításánál, amelyekből a közeljövőben 8-9 létesítését tervezik Magyarországon.

 

Forrás:

MEGNYÍLT A BME Z10 STARTUP INKUBÁCIÓS KÖZPONT – bme.hu – 2020. februrár 19.

Kép forrása:  https://www.bme.hu/