A szellemi tulajdon védelme
 

Gyógyszerfejlesztés területén értek el újabb sikert szegedi kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem kiadott közleménye szerint, szakembereik egy olyan speciális hordozó molekulát fejlesztettek, ami képes közvetlenül a sejtbe juttatni a biológiai terápiás hatóanyagokat.

A jelenlegi állás szerint a fehérje alapú gyógyszerek egyelőre csak a sejten kívüli célpontokat tudják elérni, de a kutatók új módszerének segítségével áthidalhatják ezt a problémát. Kutatásuk során olyan speciális molekulát fejlesztettek ki, amely trójai falóként képes a molekulákat a sejtbe juttatni.

A gyógyszergyárak jelenlegi technológiájába illeszkedő módszer új lehetőséget nyithat olyan eddig megoldatlan betegségek kezelésében, ahol a cél a sejten belüli folyamatok közvetlen befolyásolása biológiai hatóanyagokkal.

A Szegedi Tudományegyetem kutatóinak legfrissebb tudományos eredményét a rangos Advanced Science magazin címlapján közli.

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet kutatói a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársaival együttműködve 2016 óta dolgoznak a témán.

A fejlesztés részleteiről az u-szeged.hu oldalán lehet bővebben olvasni.

 

Forrás:
Szó szerint új utat nyithat a gyógyszerfejlesztésben a szegedi egyetem kutatóinak legújabb eredménye – u-szeged.hu – 2020. február 20.

Kép forrása:  u-szeged.hu