A szellemi tulajdon védelme
 

Egyetemi hallgatókból álló team

A A A    Nyomtatható verzió

A „Startup Campus BME powered by Hiventures” program révén jelentős befektetői támogatásban részesült Startup Campus egyik nyertes csapata – Water Minilab –  ígéretesnek tűnő, költséghatékony vízelemző módszer kifejlesztésén dolgozik.

A jelenleg használatos, rendkívül költséges laboratóriumi vizsgálatokat mellőző készülék helyett egy mobilisabb, azonnali eredménnyel kecsegtető konstrukciót terveztek, a jelenleg alkalmazott technológiákhoz képest kevesebb energiabefektetéssel, egyúttal az eddigieknél lényegesen több információt biztosítva a szakembereknek a vizsgált minta szennyezettségéről.

A Water Minilab csapata által fejlesztett műszer gyorsan és egyszerűen nyújt adatokat a víz összetevőiről (pl. arzén-, ammónia-, nitrit-, nitrát-tartalmának) és mértékéről, ezzel hozzájárulva a szennyezettség okozta problémák nagyságának felismeréséhez, megszüntetéséhez és a szennyvíztisztítás optimalizálásához.

A fejlesztők innovációjukat elsősorban szennyvíztisztítással foglalkozó cégeknek és telepeknek javasolják, úgy vélik: azt bárki hasznosíthatja, aki gondosan és professzionális módszerekkel szeretne ügyelni akváriuma vagy halastava faunájára, elkerülve az élővilág pusztulását. A távlati tervek szerint a majdan automata üzemmódra is képes berendezéssel a hatóságok rendszeresen és könnyedén nyomon követhetik a természetes vizek állapotát, továbbá feltárható a potenciális szennyező anyagok forrása, miközben a háztartásokban a csapból, vagy a kútból nyert vizek, sőt a kerti tavak összetevői is ellenőrizhetők.

A Water Minilab csapat tagjai: Szombathy Péter (alapító, BME VBK biomérnök szak, csapatvezetés és termékfejlesztés), Czipó Bernadett (BME VBK, biomérnök szak, csapatvezetés és termékfejlesztés), Pasics Richárd (BME VIK mérnökinformatikus szak, programozási feladatok), Zsarnóczi Gábor (Budapesti Corvinus Egyetem, nemzetközi gazdálkodás szak, gazdasági-pénzügyi feladatok), Selmeci Péter, a csapat mentora, Várhelyi Veszna, a Hiventures befektetési tanácsadója.

 

Forrás:

„A TISZTA VÍZ FELBECSÜLHETETLEN ÉRTÉK, AMIT MINDEN TUDÁSUNKKAL VÉDENI KELL” – bme.hu – 2020. február 25.

Kép forrása:  https://www.linkedin.com/company/startup-campus-global