A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar-amerikai együttműködésben a világon elsőként

A A A    Nyomtatható verzió

Az amerikai Alaka’i Technologies Inc. a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas légi jármű kifejlesztéséhez a – műrepülőgép gyártásban már jól ismert – jakabszállási Genevation Aircraft Kft.-t választotta partnerének. A jakabszállási cég hidrogén-üzemanyagcellája szolgáltatja a villamos energiát az új fejlesztésű eVTOL légi járművéhez. A magyar fejlesztésű üzemanyagcellák felhasználási ideje 15-20 ezer repülési óra.

A Skai elnevezésű, ötsze­mé­lyes dróntaxi fejlesztésén már több hónapja dolgoznak a szakemberek. Az óriás drónnak is titulált jármű 640 kilométer hatótávolsággal, négyórás repülési idővel büszkélkedhet.

A drón sebessége átlagosan 140 km/óra lehet, a végsebessége 190 kilométer óránként. A hasznos teherbírása 450 kg, ez a pilótával együtt öt fő szállításhoz megfelelő.

A Skai hibatűrő-tervezéssel, többszörös túlbiztosítással készült. A drón és utasainak biztonságáról redundáns autopilota rendszer, redundáns 6-rotoros hajtómű, redundáns hidrogén üzemanyagcellás rendszer és ejtőernyő(!) is gondoskodik. Ha a 6 rotormotor vagy a 6 motorvezérlő bármelyike meghibásodik, a jármű még biztonságosan folytathatja a repülést.

 

Források:

Zöld légi taxit fejlesztenek – innoteka.hu – 2020. március 02.

Skai - a magyar Genevation Aircraft cég is részt vesz a világelső hidrogénhajtású dróntaxi fejlesztésében – zoldhajtas.hu – 2020.