A szellemi tulajdon védelme
 

Bejelentették a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat 2019. évi elismertjeit

A A A    Nyomtatható verzió

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetre az Országházba tervezett XXVII. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat márc. 27-i díjátadó ünnepsége elmaradt, de az elismertek kihirdetése sajtóközlemény formájában megtörtént.

A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra 46 vállalat, ill. társaság jelentkezett, közölük 8 kapott elismerést, ők az alábbiak:

A Magyar Innovációs Szövetség 2019. évi Nagydíját a Digitális kórdiagnosztikai termékcsalád kifejlesztéséért a 3DHistech Kft. nyerte el.

A Pannoramic termékcsalád a több mint száz éves, optikai mikroszkóp alapú szövettani diagnosztika úttörő és új szemléletű továbbfejlesztése. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Informatikai Innovációs Díját az Oncompass Medicine Hungary Kft-nek ítélték oda precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásáért.

A kifejlesztett rendszer abban segít az orvosnak, hogy a száznál több forgalomban lévő és az ezret is meghaladó fejlesztés alatt álló hatóanyag közül a megfelelőket választhassa ki a célzott kezeléshez. Ehhez a beteg daganatában lévő egyedi genetikai elváltozásokat elemzi a mesterséges intelligencia alapú szoftver.

Az Agrárminisztérium az Agrárinnovációs díját a Veresi Paradicsom Kft. nyerte el.

A veresegyházi cég mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben termeszti télen is a zöldséget Magyarországon elsőként egész éven át, egyenletes minőségben. Hazánk legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegháza ezer tonnányi importot váltott ki tavaly.

Az Agrárminisztérium Környezetvédelmi Innovációs Díjában részesült a ThalesNano Energy Zrt. Magasnyomású laboratóriumi hidrogéngenerátor (H-Genie) fejlesztéséért.

A H-Genie jelentősége, hogy ez az első biztonságosan használható, nagy tisztaságú, kompresszor nélküli, magasnyomású (100 bar), kézzel mozgatható hidrogéngenerátor, amely elegendő termelési kapacitással rendelkezik egy átlagos kutatólaboratóriumi egység hidrogénigényének kielégítésére. 

Az NKFIH Alapkutatástól a piacig Innovációs Díját a Femtonics Kft. nyerte el.

Az elismerést az élvonalbeli idegtudományi kutatásokhoz kifejlesztett világszínvonalú magyar, Femto3D Atlas lézerpásztázó 3D-s mikroszkóp fejlesztéséért kapta. Ez a mikroszkóp a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő, több mint negyven szabadalomra épülő, Magyarországon tervezett és gyártott termék.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves Csalomon csapdacsalád újdonságaiért.

Az intézet az elmúlt években több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztett illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csapdákat. Az egyik legújabb termékükkel a kukorica egy régóta ismert kártevője, a kukoricamoly megbízható, egyszerű rajzáskövetése válik lehetővé.

A Valor Hungariae Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját a Fitpuli Kft. tudományos alapú, digitális munkahelyi egészségprogramja nyerte el.

Innovációjuk egyszerre támogatja a munkavállalót egészségének megőrzésében és a munkáltatót az alkalmazottak megtartásában és költségeinek csökkentésében. Szakmai tartalma tudományos kutatásokon és evidenciákon alapul, amely a mérhetően eredményes egészségmegőrzés záloga.

A Magyar Innovációs Nagydíjat a Magyar Innovációs Szövetség alapította az 1991. évi közgyűlésén az előző évben megvalósult legnagyobb jelentőségű és nagy hasznot hozó innováció elismerésére. A díjakat azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások kaphatják, amelyek innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el. A pályázatot a szövetség által létrehozott Magyar Innovációs Alapítvány első ízben 1993-ban hirdette meg, azóta évente szervezik a pályázatot.

 

Forrás:

Kimagasló magyar innovációkat díjaztak – magyarnemzet.hu – 2020. március 26.

Kép forrása:  https://www.innovacio.hu/