A szellemi tulajdon védelme
 

Az energiastratégiai célok megvalósítását segítik az ITM új pályázatai

A A A    Nyomtatható verzió

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg, négy témakörben, 12 milliárd forint keretösszeggel.

 A kormány.hu oldalán megjelent tájékoztató szerint a „kiírások mindegyike olyan energiastratégiai célok megvalósítását segíti, mint a megújuló, decentralizált áramtermelés súlyának növelése, az energiaszektor zöldítése, országos, helyi és települési szinten az ellátásbiztonság javítása, valamint a földgázimport csökkentésével Magyarország energiafüggetlenségének erősítése.”

 Az első kiírás az energiaközösségek kialakítását és működését támogató mintaprojektek létrehozására ösztönöz 2 milliárd forintos keretösszeggel.

A második kiírásban 3 milliárd forint áll rendelkezésre a vezetékes hőenergia-ellátási rendszerrel nem rendelkező települések energiaellátásának megoldására, a földgázhálózatra csatlakoztatott települések esetén az éves felhasználás csökkentésére.

A harmadik és egyben legnagyobb, 4 milliárd forintos támogatási keret olyan megoldások tesztelésére jut, amelyek a karbonmentes termelők, főként naperőművek rendszerbe illesztését segítik a villamos energiából gáz előállításával.

A negyedik, 3 milliárd forintos kiírás az átviteli- és az elosztóhálózat-üzemeltetőket támogatja az átalakuló piaci igények kiszolgálásában.

A pályázatok benyújtásának határideje május 29-én 12 óra.

Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, aránya a projekt teljes költségén belül az értékelés során dől majd el.

Várják a többi között vállalatok, közintézmények, nonprofit szervezetek, önkormányzatok pályázatait.

 

Forrás:

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak – kormany.hu – 2020. március 19.

Kép forrása: https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium