A szellemi tulajdon védelme
 

Az epilepsziás roham meggátolását végző kutatásukra kapott támogatást

A A A    Nyomtatható verzió

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Élvonal – Kutatói Kiválósági Program pályázatán 5 évre 300 millió forint támogatást nyert az epilepszia elektroterápiájával évek óta foglalkozó, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudomány Kar munkatársa Dr. Berényi Antal és csoportja.

A szegedi kutató orvos – korábbi uniós és hazai támogatással végzett – projektjének mindegyike az epilepsziához köthető. Céljuk mindig azonos, az epilepsziás betegeken próbálnak segíteni.

Korábban egy új, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárás megalapozását végezte el a Szegedi Tudományegyetemen. Azt követő kutatási programja az epilepsziák mellett a poszttraumás stressz-szindróma és a depresszió – időben és térben célzott ingerléssel történő állatkísérletes kezelésének kidolgozását célozta. 

Az új kutatási projekt főként arra összpontosít, hogy az epilepsziás tünetek várható megjelenését megjósolja, hogy még annak megjelenése előtt beavatkozhassanak. 

Dr. Berényi Antal elmondása szerint előre próbálják jelezni az epilepsziás rohamnak már a készülődését is. Vagyis még mielőtt elindulna a folyamat, igyekeznének az agyra hatni, hogy el se tudjon kezdődni az epilepsziás roham.

Az „Élvonal – Kutatói Kiválósági Program” a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő, kiváló, a nemzetközi tudományos világ élmezőnyébe tartozó, kutatásaikat magyarországi kutatóhelyen megvalósítani kívánó kutatók számára nyújt jelentős, legfeljebb öt éves támogatást.

 

Forrás:

Stop az epilepsziás rohamnak! - Az SZTE kutatóorvosa az „Élvonal” pályázat egyik nyertese – u-szeged.hu – 2020. március 30.

Kép forrása:  u-szeged.hu