A szellemi tulajdon védelme
 

3D nyomtatás segítségével plexi arcvédő pajzsok és maszkok készülnek

A A A    Nyomtatható verzió

A CraftUnique Kft.hetek óta azon dolgozik, hogy a lehető leghatékonyabb módon tudja felhasználni saját fejlesztésű 3D-nyomtatócsaládját és mérnökeinek szaktudását a COVID-19 elleni harcban. 

A megtervezett arcvédő pajzsok nyomtatása körülbelül egy órát vesz igénybe. Nyomtatás után a 3D-nyomtatott alkatrészt összeszerelik a speciális, ellenálló, áttetsző műanyagból (PETG) készült tartozékokkal, melyeket a Makerspace Budapest és a fóti székhelyű Acryl World Kft. ajánlott fel a pajzsokhoz.

A cég hamarosan elérhetővé teszi több hazai és nemzetközi fórumon is a nyomtatott pajzs specifikációját, biztosítva ezzel a védőfelszerelések gyártásához szükséges információkat. A végleges, orvosokkal egyeztetett, valóban hasznos, fülre is rátakaró, lézerrel, esetleg digitális kivágógéppel gyorsan gyártható SHIELD MASK-hoz a vektorok  mindenki számára elérhetők, egy felhőszerverről.

A CraftUnique az arcvédőkön felül olyan ajtónyitó eszközöket is nyomtattak, amelyek lehetővé teszik, hogy a tenyér érintése nélkül tudják kinyitni az ajtókat.

Egyedülálló összefogás eredményeként, magyar 3D-csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak.
„ A kezdeményezés az elmúlt egy hét alatt rengeteget haladt, más gyártó szakembereket is megihletett, és produktívabb technológiák is beszálltak a védőpajzsok gyártásába, amelyekből már több ezernyire érkezett igény a szervezőkhöz. " – írja a Freedee Printing Solutions Facebook oldalán.

 

Forrás:

Több magyar cég 3D-nyomtatott pajzsokat adományoz – gyartastrend.hu – 2020. március 30.

 

Kép forrása:  https://craftbot.com/